Június 16. Vasárnap, Jusztin

200 millió ember otthona kerül veszélybe 50 éven belül a tenger miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

AMelburne-i Egyetem kutatói nemrégiben egy tanulmányt tettek közzé, mely azt taglalja, hogy a klímakatasztrófa következtében történő tengerszint emelkedés hány ember életét befolyásolja majd. Az adatok elkeserítőek.

Miért éppen a tenger?

Hogymiért ennyire lényeges a tengerszint emelkedése? A legtöbben úgy gondolják, hogy ez a jelenség a karibi szigetvilágra, és Óceániára lesz majd hatással. És mivel ezek a helyek amúgy is elérhetetlenek - vagy nagyon drága odalátogatni - hát nem sokat változtatnak az életünkön. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

kép: whoi.edu

Egyrészt nem csak a szigeteket érinti a jelenség. Az emberiség fejlődéséhez a víz elengedhetetlen jelentőségű, hiszen az élelmünk egy jelentős részét adja. Ennek megfelelően a nagyvárosok szinte kivétel nélkül folyó vagy tengerpart kapcsolattal jöttek létre. És a tengerek szintjének emelkedése a tengerparti településeket is érinti, legyen szóSzingapúrról, New Yorkról,Barcelonárólvagy éppenThesszalonikiről.

A tengerek szintjének emelkedése ráadásul csak egy összetevő. Azzal együtt, hogy a sós víz szintje megemelkedik a tengereken tomboló viharok számára is megnyílik az út ahhoz, hogy lényegesen mélyebben hatoljanak be aszárazföldekbelsejébe, amivel tetemes károkat okoznak majd az emberiségnek.

200 millió

200 millió embert érintenek ezek a jelenségek az elkövetkező 30-50 évben, de ennél is magasabb a szám, ha 100 éves intervallumot nézünk. Igaz, az eredeti kalkuláció 290 millió emberről szólt, de ott a tudósok azzal számoltak, hogy a kibocsátás egyáltalán nem csökken, azaz nem teszünk semmit a globális klímakatasztrófa ellen.

kép: youtube.com

Ez azonban nem igaz, szerencsére egyre több a lépés, de a méretük még mindig kicsi a probléma nagyságához mérten. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a tengerszint emelkedése mára megállíthatatlan, csupán annak mértékére van ráhatásunk. Ehhez azonban sürgősen és drasztikusan kell lépni, ami nem olcsó. A gazdasági szakemberek azonban az elemzések kapcsán rámutatnak, hogy bár a védekezés nem olcsó, és a károsanyag-kibocsátás csökkentése is nagy csapás több iparágnak. A károk, melyeket a változások okoznak sokszorosan meghaladják a megelőzés költségeit.

lead kép: go_greener_oz - flikirt