2023. január 31. kedd
Marcella

60 centis tengerszint emelkedés? Lesz az 2 méter is....

2019. május 30., 16:00
60 centis tengerszint emelkedés? Lesz az 2 méter is....

A klímaváltozással kapcsoltban a legrosszabb, hogy nem igazán tudunk adatokra támaszkodni. Azzal tisztában vannak a szakemberek, hogy mi történt eddig, de azt már lényegesen nehezebb megmondani, hogy mire is lehet számítani. 

Rémhírek, vagy alábecsült veszélyek? 

A globális felmelegedéssel kapcsolatban az emberek egy része úgy érzi, rémhíreket olvas, amiknek csupán maximum egy kis része igaz. Ennek oka egyrészt az az apokaliptikus vízió, amivel ezeket a tényeket tálalja a média, másrészt pedig egy olyan apróság, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a hibaszázalék. Az előrejelzések alkalmával ugyanis a legvalószínűbben bekövetkező események sorával számolnak csak, aminek esélye más kisebb, az kimered a szórásból. 

kép: anthropocenemagazine.org

Akkor ez most azt jelenti, hogy nem is olyan rossz a helyzet? Sajnos nem. A helyzet rossz, és egyelőre a károsanyag kibocsátás is egyre csak nő. Ezen adatok alapján képesek a tudósok előre számolni, ami nem teljesen biztonságos jelzés, hiszen azt mutatja, ha a mostani trendet követjük, akkor mi is lesz.  

De, hogy rámutassunk, hogy az apokalipszis, melyet a tudósok többsége vizionál nem légből kapott lehetőség, egy új tanulmányt is mutatunk. 

Miért más? 

A friss tanulmány szélesebb adatkörrel dolgozik, mint az eddigiek, vagyis azokkal a lehetőségekkel is számol, melyek bekövetkeztének valószínűsége kisebb. Mindezt persze nem szórakozásból, hanem azért, mert a természet már sokszor megmutatta: aminek statisztikailag kicsi az esélye, az attól még vidáman megtörténik, csak éppen nem számítunk rá. 

kép: canadiangeographic.ca

Nos, az új tanulmány azzal számol, hogy a világon a felmelegedés mértéke nem áll meg az 1,5°C-nál, sőt 2°C-nál sem, hanem egészen 5°C-ig emelkedik majd. Ebben az esetben pedig - bár a legtöbb számítás nem veszi figyelembe, de a Kelet-Antarktisz jege is olvadásnak indulhat. Mindent beleszámolva, a valóban nagyon kicsi eséllyel bekövetkező lehetőségeket azonban még mindig kihagyva egy igen pesszimista kép bontakozik ki. Az így készült előrejelzésben ugyanis a tengerszint emelkedése nem 60 centiméter, vagy nagyon rossz esetben egy méter, mint ahogyan most számol a világ. Akár két méter fölé is emelkedhet a szint, ami az ismert szárazföldek 1.79 millió négyzetkilométernyi területétől búcsúzhatnánk el, mely majdnem akkora, mint Mexikó, és ennek a területnek jelentős része mezőgazdasági övezet - mint például a Nílus deltája - vagyis az élelmezésre is jelentős hatással lehet. 

lead kép: totalmortgage.com

Ezek is érdekelhetnek