Május 25. Szombat, Orbán

10-szer gyorsabban telepítik az Ausztrálok a napelemes rendszereket - ez a titkuk

null

Érdemes lennetanulniaz ausztráloktól, mert lenne mit. Különösképpen az energiatermelésük terén, és most természetesen nem a széniparra gondolunk. Tény ugyanis, hogy alegkisebbkontinensen10-szer nagyobb ütemben telepítik az emberek a napelemeket, mint a világátlag. De vajon hogyan?

Ausztrália

Az ország néhány évvelezelőttigelképesztő mértékű szénkitermelést folytatott. Gazdasága és energiatermelése is erre az anyagra épült, de a klímaváltozás az ausztrálokat is változtatásra ösztönzi.

kép: reneweconomy.com.au

Ezt meg is teszik, hiszen a statisztikák alapján itt 10-szer gyorsabb a napelemes rendszerek terjedése, mint a világátlag. Az emberek a tetőket szemelik ki telepítési helynek, és utána élvezik az általuk megtermelt áram előnyeit. Persze sokan mondhatnák, hogy könnyű nekik, hiszen nagyon jó a GDP mutatójuk - bár ez relatív -, és “mindössze” 28 milliós lakosság számára kell megoldani a napelemes rendszerek telepítését. De ezekkel együtt is érdeme megnézni, hogy miért is működik ennyire jól a dolog

Pénz

Aki elsőre arra tippelnek, hogy az ausztrálok ennyirekörnyezettudatosak, az azért téved. Azokmint mindig, most is az árakban keresendő. A helyi vezetés ugyanis jelentősen támogatja a napelemes rendszerek telepítését, az ár nagyjából harmadát biztosítva azembereknek. De ez máshol is jelen van, vagyis nem ez az igazán ösztönző.

kép: businessinsider.com

Sok elemző abban látja a megoldást, hogy a telepítés körülményei igen egyszerűek. Nincsen szükség sem a helyi önkormányzatok, sem építési vagy más hatóságok, netalán az állam engedélyére. Egy villanyszerelőis jóváhagyhatja a rendszert, ami nem csak a bürokráciát nullázza le szinte teljesen, hanem a költségeket és a telepítési időt is jelentősen megvágja. Ráadásul Ausztráliában a betáplálási költségeket is eltörölték, így a lakosság által termelt áram ára nagyjából 1 ausztrál dollár, azaz 70 USA cent körüli összegre jön ki. Minden összehasonlításképpen az USA lakosai által termelt energia esetében 2,69 USAdollár.

Azzal is lehet érvelni, hogy az ausztráloknál sokkal jobban süt a Nap, de már sokszor és sok helyen rámutattak arra, hogy ennek hosszabb távon nincsen akkorajelentőségemint gondolnánk.

lead kép: energyaustralia.com.au