Június 21. Péntek, Alajos

Rózsaszín hó fedi az Alpok egy részét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Alpok havaslejtőinekszíne fehér, hiszen a hónak eza megszokottszíne. Igaz, találkozhattunk márfeketeverzióval is, mely a durva légszennyezettség eredménye volt az oroszoknál, de azért piros hó még nem esik. Ha piros nem is, rózsaszín már igen...

Rózsaszín hó

Majdha piros hó esik - szól a mondás, és aki ezt használja, most azért kissé kellemetlen helyzetbe kerülhet. Az Alpokban talált hó ugyan nem egészen piros, inkább rózsaszín, de azért ez már vitára adhat okot az ígéretek terén.

kép: Miguel MEDINA-AFP via Getty Images

Hogy miért is rózsaszín a hó? Nem, most nem ipari baleset, vagy ökológiai katasztrófa az okozója a jelenségnek, ez természetes, és nem is most előszörtörténikmeg. A színt algák adják, melyek a helyi vizekben tenyésznek. Hogy honnan érkezhettek, és pontosan hogyan kerülhettek az Alpokba ezek a lények, azt a tudósok sem tudják, de folyamatosan vizsgálják a történéseket. A látvány mindenesetre kissé szürreális, akárha egy masnis lányregényben lennénk.

Gond?

Bár természetes jelenségről van szó, sajnos erősen problémás a rózsaszín hó. A hónak ugyanis van egy nagyon fontos tulajdonsága, mely a klímakatasztrófa megállításának szempontjából is kiemelt jelentőségű. A fehér szín ugyanis a lehető legkevesebb beérkező napsugarat nyeli el. A legnagyobb arányban ez a szín veri vissza a sugarakat, vagyis segít abban, hogy az adott területen a hőmérséklet ne emelkedhessen. Éppen ezért jelent komoly gondot a gleccserek és hósipkák olvadása, hiszen így a beérkező napsugarak nem verődnekvissza olyan mértékben, vagyis a melegedés fokozódik.

kép: Miguel MEDINA- Getty Images

Ebben az esetben ugyan a hó mennyisége nem csökken, a színe azonban változik. A rózsaszínes árnyalat lényegesennagyobb mennyiségben nyeli el a napsugarakat, vagyis gyorsítja a hó olvadását is, ami kifejezetten rossz hír. Ha sikerül megérteni a dolog okozóját, akkor talán fel istudunkmajd lépni ellene, amire nagy szükség lenne, hiszen az állandóan hóval borított régiók mérete egyre csak zsugorodik a Földön.

lead kép: thesaxon.org