Június 24. Hétfő, Iván

Elszaporodnak a pókok az Északi-sarkon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa kapcsán jellemzően azzal szoktunk foglalkozni, hogy ez milyen hatással van, vagy lesz ránk, emberekre nézve. Ez azonban egy kissé szűklátókörű megközelítés, hiszen a változás nem csak a mi életünket befolyásolja, hanem minden élőlény létét, populációjának fejlődését.

Vesztesek és nyertesek

A változásoknak - legyenek azok kisebbek, vagy akár nagyobbak – mindig vannak vesztesei, illetve nyertesei. Ez így volt adinoszauruszokszámára drasztikus változásokat hozó aszteroidával kapcsolatban is, mely a hatalmas hüllőket ugyan eltörölte a Földről, de az emlősök számára lehetőséget teremtett. És persze így van ez a klímakatasztrófával kapcsolatosan is, a világon mindenhol.

kép: study.com

A tudósok azonban most először igazolták egy gerinctelen faj esetében a pozitív befolyást, melyet a klíma melegedése okoz. Az Északi-sarkon a változás egyértelmű vesztesei többek közt a jegesmedvék, melyek a kihalásszéléresodródtak, mivelvadászmezejeik, vagyis a végtelen jégmezők lassan eltűnnek. Nyertek ezzel azonban más fajok, mint asarkifarkaspók, melynek populációja ugrásszerű növekedésnek indult. Persze eredetileg sem voltak kevesen a faj képviselői, a melegedés azonban erősen pozitívan hat a szaporodásukra.

Ökológiai katasztrófa

A kérdéses pókok az éghajlatnak köszönhetően egy évben kétpetezsáknyifriss példánynak voltak képesek életet adni. Most azonban, mivel az idő melegebb, már nem csak két szaporulat felnevelésére van lehetőségük.

kép: puretravel.com

A farkaspókok nem szőnek hálót, remek látásuk segítségével, üldözéssel vadásznak, méghozzá igen eredményesen. A sarki farkaspók sem tesz másképpen, csakhogy ez mára komolyan veszélyezteti a prédaállatok populációját. A tudósok éppen ezért aggódva figyelik az egyre nagyobbszáműpókot, hiszen elszaporodásuk ökológiai katasztrófával kecsegtet.

Igaz ugyan, hogy ha elfogy a préda, akkor aszaporulatis alábbhagy, de a klímakatasztrófaegyéb tényezőivel együtt ennek maradandó, tragikus következményei lehetnek a sarkkörök élővilágára. Mivel a tápláléklánc sérülése nem csak egyes rétegeket, hanem az egész láncot érinti kisebb- vagy nagyobb mértékben, így ez végső soron jelentősen hozzájárul a most zajló, hatodik kihalási hullámhoz is.

lead kép: Sean McCann