Június 20. Csütörtök, Rafael

Csengettek a német szénerőműveknek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Még két év, és a németeknél már nem működhet egyetlen atomenergiát szolgáltató létesítmény sem, hiszen ezt a törvényt már 2011-ben elfogadták a szomszédban. Most pedig az is biztos, hogy 2038-ig a szénnek is annyi.

Komoly lépések

Az atomenergia kivezetésének oka többek közt a termelő egységek esetleges hibáival együtt járó elképesztő mértékű katasztrófa. Csernobil,Majak,Fukusimamind azt mutatja nekünk, hogy az atommal nagyon vigyázni kell. A németek pedig úgy döntöttek, annyira vigyáznak vele, hogy messziről elkerülik. A dolog érthető, mert még egy tökéletesen működő atomenergia termelő erőmű is sugárszennyezett hulladékok tonnáit termeli, melyek elhelyezése nem kis feladat, tekintve, hogy mindent sugárszennyezetté tesznek, amivel csak kapcsolatba kerülnek, legyen szó a földről,a vízről,vagy a levegőről.

kép: energytoday.net

A sugárszennyezés viszonylag gyorsan öl, és látványos hatásai vannak. Ezzel szemben a légszennyezés lassan, de legalább olyan biztonsággal öl, csakhogy hatásait nemigen vesszük észre. Szerencsére ma már tisztában vagyunk azzal, hogy mindenképpen át kell értékelnünk energiatermelésünket. Ezt pedig aNémetekmeg is teszik, és 2038-as céldátummal bezárnak minden, az ország területén található szénerőművet.

1 plusz, sok mínusz

Oximoronnak tűnhet, de a beterjesztett javaslatcsomagot bár elfogadta a kormány, több ponton is változtatott rajta. Például engedélyeztek egy új üzemnyitást, ami elsőre furcsa lehet. Az indoklás szerint jobb egy modern szénerőművet üzembe helyezni erre az időre, mint több elavult technológiát a csúcsra járatni. A német kormány szerint, így gazdaságilag, szociálisan, jogilag és persze ökológiailagis jól lehet kijönni a bezárások folyamatából.

kép: energytransition.org

Mindenesetre legalább elindult a cselekvés, és az is nagyon jó hír, hogy a szénerőművek kieső termelését nem a gáz vagy az olaj adja majd, hanem a megújulókra hárul ez a feladat. A törvény ugyanis kitér arra – ahogyan az atomerőművek esetében is -, hogy a kieső termelés pótlása kizárólag megújuló forrásból származhat.

lead kép: energytransition.org