Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Éghajlatváltozás és vírusok - halálos kombináció 

Éghajlat
2020. június 04. 16:00
null

Azt már tudjuk, hiszen nagyon sok vírusokkal foglalkozó szakember kiemelte, hogy beköszöntött a járványok kora, és kénytelenek leszünk felkészülni arra, hogy sok olyan etap következik az életünkben, mint a most átélt karantén. Azonban a klímakatasztrófa nem csak ezen a ponton fonódik össze a vírusokkal.

Mi a természet és a vírusok

Hogy miért is érkezik most a vírusok kora? Az ok pontosan ugyan az, mint ami a klímakatasztrófához is vezet. Az ember terjeszkedik, kivágja az erdőségeket, szennyezi a levegőt és a vizet, amit ő maga is belélegez és megiszik. Ezeknek pedig hatása van ránk. Az eltűnő erdők miatt az állatok élettere egyre csökken, így lényegesen több a velük való találkozások száma. A kontaktok mennyisége pedig ugrásszerűen növeli annak esélyét is, hogy olyan állattal találkozunk, mely emberre is veszélyes kórokozóval fertőződött meg. Ezek az állatok eddig is jelen voltak a Földön, ebben nincs újdonság, csupán a találkozások száma volt minimális.

kép: ULTRAFORMA-ISTOCKPHOTO

A koronavírus kapcsán - attól eltekintve, hogy mennyire érezzük komolynak vagy eltúlzottnak a helyzetet – az intézkedések igazánfontosakránk nézve. Ezekugyanisa mindennapjainkat alakítják át, ráadásul drasztikusan, olyan mértékű alkalmazkodást követelve tőlünk, amit eddig nem kellett megtennünk. De legalább otthon lehetünk...

Bezárva

Ez utóbbival csak azért lehet gond, mert sok helyzetben éppen odakint keressük a boldogulásunkat, és most nem is kifejezetten a munkáról van szó. Látjuk, hogy a klímaválság olyan hőhullámokat produkál, melyek példa nélküliek az adott területeken. Azt is tudjuk, hogy egy-egy ilyen meleg roham lényegesen több áldozatot szed, mint amennyit a koronavírus - járvány eddig magáénak tudhat. A kettő azonban kombinálódnifog.

kép: Wikimedia-Bigtimepeace

A jövőben többször találkozhatunk ilyenkaranténokkal, mely azt is jelenti, hogy a plázák és nagy boltok bezárnak. Ezeken a helyeken azonban nagyon sokan keresnek enyhülést a tomboló melegben, főleg azok, akiknek nemteliklégkondicionálásra. Sajnos az ő helyzetük nem túl rózsás, hiszen szervezetünket erősen próbára teszi a meleg, és ha a lakásból sem igen lehet kimozdulni, akkor más most érdemes alaposan tanulmányozni nagyanyáink módszereit a meleg ellen. Igaz, azok nem éppen a 40-50°C-os hőségre lettek kitalálva, de még mindig többet érnek, mintha semmit nem tennénk, csak várnánk, mennyire melegszik fel a lakótömb, melyben élünk.

lead kép: Sean McCabe

melegkaranténlégkondilakáshidegéghajlatvírus