2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

50°C-os hőség tombol Indiában

2020. május 28., 16:00
50°C-os hőség tombol Indiában

Indiában már tavaly is mértek 50°C-os meleget, de nem májusban. Most azonban ez is bekövetkezett, Radzsasztan államban, Churu városában. De Delhiben, az ország fővárosában sem sokkal jobb a helyzet, itt is 47,6°C-ot mértek. 

kép: bbc - getty images

A sokkoló meleg egy hőhullámnak köszönhető, melyben az Amphan ciklon is közrejátszott, mivel igen nagy területről szívta el a nedves levegőt. Sajnos a meleg mellett Indiában a koronavírus járvány is fokozódik, illetve számolni kell az ország történetének egyik legsúlyosabb sáskajárásával is. 

kép: AP Photo-Channi Anand

A betegséggel és a sáskákkal való küzdelmet is jelentősen nehezíti a nagy meleg, arról nem is beszélve, hogy az utcákon nagyon sok az idénymunkás, akikre a hőség sok esetben halálos. A meleg miatti halálozások ezen felül az utcai árusokat és a riksásokat sújtják a leginkább. 

kép: thepigeonexpress.com

A májusi hőség, melyet most India tapasztal a szélsőséges időjárási jelenségek része, ráadásul  az El Dorado globális időjárási nyomkövető rendszer szerint a világon itt volt a legmagasabb május végi hőmérséklet. 

kép: Express photo by Gurmeet Singh

lead kép: Reuters

Ezek is érdekelhetnek