2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

Tömeggyilkos volt az idei nyár

2019. szeptember 11., 12:00
Tömeggyilkos volt az idei nyár

Olvashattuk nem is egy helyen, hogy az ide nyár milyen melegrekordokat hozott. Aszály, vízhiány, olvadó aszfalt Indiában, az USA területein, vagy a távol keleten. De mi a helyzet itthon? Európa nem küzd hasonlóakkal? 

Meleg és EU 

De küzd, méghozzá nagyon, csak éppen nem olyan látványosan. A döbbenetes melegek Párizsban is jelen vannak, de az ottani 42°C nem akkora hírérték, mint az Indiában pusztító 50°C-os hőség. Pedig pusztítani az előbbi is tud, nem is kicsit. Csakhogy ebben az esetben nem arról van szó, hogy elolvad az aszfalt, vagy csöpögni kezd a közlekedési lámpa megolvadt műanyagja, mint Kaliforniában. Itt a meleg sokkal rejtettebb csapásokat mér az országokra, amikről kevesebb az adat is. 

kép: cphpost.dk

Most azonban a franciák megosztották a lesújtó számokat. Az ide nyár a vízhiány és az aszály mellett életeket is követelt, szám szerint 1435-öt. Ezek azok a halálesetek, melyeket egyértelműen a hőhullámokhoz lehet kötni. 

Sok az idős 

Tény, hogy ebből a számból több, mint 700 esetben 75 év feletti emberekről van szó, de az adat akkor is nagyon magas. Az is tény, hogy 2003-ban ennél lényegesen többen haltak meg az egész Európát elérő pokoli hőhullámban, de azóta a meleg elleni védekezést sokkal komolyabban veszik az országok is. A francia területeken ez a figyelmeztetések kiadásában nyilvánul meg, illetve abban, hogy nagyon sok helyen a parkok és uszodák állandó nyitvatartásra váltanak, hogy a melegben némi hűsölési lehetőséget biztosítsanak. 

kép: nypost.com

Hazánkban sem jobb a helyzet, sőt. Sajnos a főváros sok zöldterületet esett áldozatul a “szépítésnek”, melynek keretein belül eltűntek a füves részek, a fák és a bokrok, és a helyüket a térkő impozáns, de a nyári melegben forró négyzetméterei vették át. Ez pedig gond, méghozzá nagy! 

Nem a fű eltűnése jelenti a bajt, hanem a fák és bokrok likvidálása. A városokban jelentkező hőszigetek így ugyanis lényegesen intenzívebben vannak jelen, forróságot ontva az arra járókra, komoly terhelésnek kitéve a szervezetet. A térkő és a növényzet remekül megférnek egymással, a parkosított tereken a sétálórészek formájában. Az irtás és a zöldterületek csökkentése azonban biztosan nem a jó irány, még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, rendezettebb a kép, amit a város mutat. 

lead kép: inquisitr.com