Június 17. Hétfő, Alida, Laura

57% tiszta energia az EU mérlege 2019-ben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár nagyon sokszor érezzük úgy, hogy nem haladunk előre a klímavédelem terén, ez azért nem igaz. Tavaly például az energiatermelésben volt egy igen nagy előrelépés az EU területén. A szövetség 28 tagállama ugyanis elérte, hogy 2019-ben a megtermelt energia 57%-a karbonsemleges forrásból származott!

Tiszta energiák

Egyre jobban érezzük a bőrünkön is, hogy kénytelenek vagyunk váltani, a megszokott energiatermelési mechanizmusokkal fel kell hagynunk. A fosszilis energiatermelés ugyanis erős katalizátora a klímakatasztrófának, mely olyan időjárási anomáliákat is kitermel, melyek már mindannyiunk életére hatással vannak. Ez pedig csak a kezdet, ennél lényegesen rosszabb oldalai is vannak ennek a folyamatnak.

kép: clear-skies.org

Hogy lépni kell, az ma már nem kérdés, csakhogy ez nagyon nem olcsó. Ennek ellenére azért haladunk, hiszen a tavalyi év során a megtermelt energia 57%-a már olyan forrásból származott, mely nem terheli a Földet co2 kibocsátással. És bár ez már egy igen szép nagy szám, sajnos egyelőre az atomenergia adja ennek az 57%-nakközel a felét.

Karbonsemleges

Fontos, hogy az energiatermelés karbonsemleges legyen, és az is nagyon jó lenne, ha olyan anyagokat sem termelne ki, melyek tárolása igen nehéz, tekintve, hogy évezredekig szennyezik a földet, a levegőt és a vizet is. Az atomenergia jelenleg azonban marad, mert még mindig sokkal jobb megoldás, mint a szén.

kép: business-standard.com

Hogy helye van az energiamixben az nem is lehet kérdés. Németországban, ahol az atomenergia nincsen jelen, a megújuló forrásokból termelt energia a legnagyobb arányban fordul elő az EU-n belül. Ugyanakkor Németország a 8. azon a listán, melyen az EU legnagyobb károsanyag-kibocsátói is szerepelnek.

Ennek az az oka, hogy a szél és napenergia termelése sajnos nem stabil. Ha éppen nem süt annyira a nap, vagy szélcsend van, akkor a kiesést bizony pótolni kell, és ilyenkor az ország a szénenergiára támaszkodik. Ugyanez nem lenne gond, ha atomenergiát nagyobb aránybanalkalmaznaaz EU. Csakhogy, bár a tiszta energiák közé soroljuk, attól azért messze van, ráadásul nem is veszélytelen az üzemeltetése. Mindezekkel együtt jelenleg stabilitása miatt megkerülhetetlen tényező.

lead kép: clearenergyreports.co.uk