2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Csökkent az energiafogyasztásunk

2020. április 16., 12:00
Csökkent az energiafogyasztásunk

Hiába van mindenki otthon, tanul digitálisan, és internetezik lényegesen többet, az ország energiaigénye jelentősen visszaesett az ilyenkor szokásoshoz képest. Ez a tendencia pedig az egész világon jellemző lesz. 

Visszaesés? 

Ha belegondolunk, ez azért nem olyan meglepő. Lehet, hogy a háztartások energiafogyasztása most megugrik, de a gazdasági megszorítások és intézkedések miatt a munkahelyek energiaigénye sokszor nullára csökken. 

 

A tavasz egyébként is csökkenéssel szokott járni, hiszen ilyenkor már nem kell annyit fűteni, és a nap is sokkal hamarabb és tovább adja az éltető fényt, de a visszaesés mértéke most jelentősebb. Jelenleg mintegy 100-300 megawattal kevesebbet fogyasztunk, mint az ilyenkor szokásos - a MAVIR adatai alapján (csak összehasonlításul: Európa legnagyobb naperőműve 500 megawatt termelésre képes) 

 

 

Tartós? 

A kérdés, hogy a visszaesés tartós lesz-e. Nyilván ilyen mértékű nem marad, ha végre a járványhelyzet is elmúlik, de azért az adat mindenképpen megszívlelendő. A visszaesésben ugyanis jelentős mértékben benne van az is, hogy rengeteg munkát oldanak meg az emberek online, otthonról. Vagyis ezek a feladatok egyáltalán nem igényelnek egy külön irodát, amit szintén fűteni, takarítani, világítani kell. 

home office nem csak az energiafelhasználás szempontjából kedvezőbb. Nem kell bejárni a munkahelyre, vagyis a károsanyag-kibocsátás is mérséklődik. Kisebb dugók, kisebb felesleges fogyasztás, hiszen sem ételt nem kell rendelni az irodába rendszeresen, sem 12 váltás kosztümöt vagy öltönyt fenntartani. 

Az, hogy a világ igyekszik átállni a tiszta energiák használatára nem csak örvendetes, hanem szükségszerű is. Emellett azonban az energiaéhségünk is jelentősen nő, ami viszont nem jó hír. Versenyt futunk az idővel, és a saját mohóságunkkal is, holott ez utóbbi - ahogyan azt most jól látjuk - visszaszorítható. Ráadásul ehhez nem is kell olyan sok dolog, hiszen a home office, ha ilyenkor működik, működhet az év bármely időszakában is. 

Ezek is érdekelhetnek