2022. december 6. kedd
Miklós

Tegyünk a Földért otthon is!

2020. április 4., 12:00
Tegyünk a Földért otthon is!

Most, hogy a világ egy jelentős része otthoni kényszerpihenőre ítéltetett, érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogy lehetne zöldebb a háztartásunk, hogyan lehetne kicsit spórolni a számlákon is azáltal, hogy csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat. Ezt pedig sok helyen tehetjük meg. 

Víz 

A kád helyett a tus, a palackos helyett a csap. Ezeket ma már mindenki tudja, a könyökünkön jön ki. De mi a helyzet a fogmosással, vagy a kézmosással? Ezeknél sem kell folynia a víznek. Amíg a fogunkat súroljuk, vagy éppen a kezünket szappanozzuk, ne folyjék a víz. Igaz, így kénytelenek leszünk leöblíteni a csapot is, hiszen szappanos lesz, de ez igazán nem nagy dolog. Ha azonban mindenki elzárja a csapot arra a 20-30 másodpercre, amíg a kezét szappanozza, az bizony már sokat számít. 

kép: medium.com

Fűtés 

Az energiafelhasználás terén a legnagyobb tétel - így a legnagyobb költség is – a fűtés és a hűtés. Jelenleg inkább előbbi érdekes, mint utóbbi, bár nyárra a felállás változik. A fűtés visszaszorítása sokszor csak egy mozdulat. Nagyon sok házban és lakásban a fűtés túlzó, akár 23-25°C-ra is feltornázzák a benti hőmérsékletet. Ez azonban felesleges. Sokkal ideálisabb a 21-22°C, legfeljebb az ember egy pulóvert is felvesz. Bár nem tűnik soknak az egy - két fokos eltérés, de a számlán akár 10-15%-os csökkenést is eredményezhet! 

Főzzünk, süssünk 

Rossz hír, hogy a legpihentetőbb ételkészítési forma, aminél nem kell állandóan ott állni, vagyis a sütés a leg energiaigényesebb is. Ha igazán zölden szeretnénk egészséges ételeket készíteni, akkor mondjunk le a bő olajban sült dolgokról. A legjobb, ha kevés zsiradékon, serpenyőben vagy wokban hirtelen pirítjuk meg a - lehetőleg kisebb darabokra - felvágott hozzávalókat. Ezzel rengeteg energiát spórolunk meg, és több tápanyag is marad az ételeinkben.  

 

A víz forralása is erősen energiaigényes folyamat, de a rászánt idő és energia is lefelezhető, ha tetőt rakunk az edényekre. Ha pedig a főzésbe bevonjuk a kuktát is, akkor igazán zöld fogásokat alkothatunk. 

kép: sustainable-now.eu

Multitasking 

Energiagyilkos folyamat, amire az esetek nagy részében semmi szükségünk sincsen. Nagyon sokan olvasgatják a híreket, vagy szörfölnek a közösségi médiában, miközben megy a tévé. Bekapcsolva várakozik a laptop, amíg mi fűzünk, vagy éppen megnézünk egy sorozatot. Ezek bár nem tűnnek nagy dolognak, mégis összességében nagyon sok energiát igényelnek, melyet meg is lehetne spórolni. Az áramátalakítók (töltők) kihúzása, mikor nem használjuk szintén jó spórolós trükk, ahogyan a megszakítóval ellátott hosszabbító is, amivel kiküszöbölhető a stand by üzemmód használata.

lead kép: heliovolt.net

Ezek is érdekelhetnek