Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Vízkorlátozások lépnek életbe Új-Zéland legnagyobb városában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Magyarországon az utóbbi hetek és hónapok csapadékszegény időjárásának köszönhetően, hatalmas szárazság tombol. Az ideig év áprilisa lett az elmúlt 119 év harmadik legszárazabb áprilisa. Ennek ellenére a Földön van olyan hely, ahol a magyarországi helyzetnél sokkal erőteljesebben valósul meg az aszály fogalma. Egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk erről, de most egy részletesebb elemzéssel készültünk az ottani helyzetről.

Új-Zélandon a december-februári időszakban van a nyár és jellemzően ezek is az ország legszárazabb hónapjai. Azonban az idei évben még az átlagnál is sokkal rosszabb helyzet állt fent, továbbá a már csapadékosabbnak számított március és április sem hozta meg a kellő megváltást, így okozva Új-Zéland északi szigetének az egyik legsúlyosabb aszályát.

A Hunua tartomány Auckland (Új-Zéland legnagyobb városa) mellett található terület, ami egyfajta víztározóként szolgál a városnak az itt található számos folyó miatt. Egy itt bekövetkező csapadékcsökkenés hatalmas nehézségeket hozhat a városnak. (nzherald.co.nz)

A következő műholdképeken a szárazság, növényzetre gyakorolt hatását láthatjuk. Mindkettő képen az Északi-sziget Hawkel-öböl régiója látható, elsőként 2019 május 2-án, másodjára pedig az idei év április 29-én. A világoszöld színnel jelölt területek a mezőgazdasági területek. Itt történt a legnagyobb változás. A sötétzöld árnyalatok jelzik az erdős területeket.

nasa.gov

nasa.gov

A műholdképek mellett más módszer is alkalmas az aszály kimutatására. Ezt a „Normalized Difference Vegetation Index-nek” (NDVI) nevezik, ami lényegében a növények „zöldes színének” mértéke alapján határozza meg azok egészségét, így közvetett módon pedig a szárazság mértékét.

Az kép a jelen helyzetet hasonlítja össze a 2000-2010 közötti átlaggal. (nasa.gov)

A barna szín jelenti az átlagnál szárazabb területeket (a növények barnulását, szárazodását, pusztulását reprezentálja), míg a zöld (zöld színű egészséges növények találhatók itt) az átlagnál csapadékosabb részeket jelöli. Új-Zéland Víz- és Légkörkutató intézete szerint az ország egyes részein hasonló mértékű aszály tombol, mint 2013-ban. 2013-ban egész Új-Zélandot 40 éve nem látott szárazság súlytotta.

Ezt az Új-Zélandi Szárazság Index (New Zealand Drought Index - NZDI) segítségével mérik, ami a csapadék, a talajnedvesség és a párolgás együttesével áll össze. Az indexnek öt szintje van: száraz, nagyon száraz, extrém száraz, aszályos, erősen aszályos. Ez alapján több város hetekig, néhol pedig hónapokig az aszályos vagy az erősen aszályos besorolás alatt volt.

Legsúlyosabban Auckland városát érintette (ez Új-Zéland legnagyobb városa 1.4 millió fővel), ahol 77 egymást követő napig az aszályos vagy az erősen aszályos besorolás volt érvényben a januári és az április időszak között. Ez bőven túllépi a 2013-as értéket, ahol ez a szám 58 napnál megállt.

Auckland városának az aszályos index szerinti besorolása, az elmúlt 13 évben. Az egyre sötétebb árnyalatok, egyre extrémebb esetet jelentenek. (niwa.co.nz)

A helyzet miatt az ország képviselői kötelező vízkorlátozások bevezetése mellett döntöttek Auckland városában, ami május 16-án lép életbe. A szabályszegéstől függően akár 6 millió forintos bírságot is kiszabhatnak az illetékesek.

Az aucklandi víztározó kisebb, mint 50 % kapacitáson működik. (nzherald.co.nz)

A szárazságot elsősorban ez egyre gyakrabban és erőteljesebben megjelenő tartós magasnyomású rendszerek okozzák, amelyek blokkoló „falként” viselkedve a szigettől távol tartják a csapadákos időjárást. Az ilyen helyzetek kialakulása miatt érkezik kevesebb csapadék például Grönland szigetére, ezzel is gátolva az olvadó jég utánpótlását.

A május eleji zivatarok végül enyhítették ezt az időszakot, azonban ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy az összes területen megszüntessék az aszályos besorolást.

2020 május 11-i helyzet. A zivatarok ellenére több terület továbbra is száraz, aszályos és erősen aszályos besorolás alatt van már hónapok óta. (niwa.co.nz)

lead kép: reddit.com