Június 24. Hétfő, Iván

Mégis maradnak az egyszer használatos műanyagok az EU-ban?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Folyamatos aggodalmat okoz a koronavírus-járvány a világon. Nem csak a fertőzéstől való félelem miatt, hanem azért is, milyen hatással lesz a kórokozó kiváltottapandémiaa világ gazdaságára, különös tekintettel a környezetvédelemre.

Miért kiemelt a környezetvédelem?

A koronavírus gazdasági rombolása kapcsán sokszor kiemelt helyen kezelik a szakemberek és a világ a környezetvédelmet. Ennek oka nagyon egyszerű: ha apandémiakezelésében nem figyelünk a környezetvédelemre, akkor bár kilábalunk majd a vírus jelentette szorításból, de elkerülhetetlenül belegyalogolunk egy sokkal nagyobb katasztrófát kiváltó, lényegesen több emberéletet követelő rendszerbe, mely az egész bolygó életét megváltoztatja, nem “csak” a gazdaságot.

kép: english.kyodonews.net

A környezetvédelem pedig nem csak azon a vonalon kapcsolódik a koronavírus-járványhoz, illetve annak kezeléséhez, hogy elmaradnak az egyeztetések és konferenciák a témában, vagy hogy a tüntetések átalakulnak (most nem emberek állnak a törvényhozás épületei előtt, hanem “néma” tüntetés zajlik, csak a kihelyezett transzparensek jelölik a környezetvédők akaratát, illetve online folytatódik a küzdelem). A járványhelyzet erősen érinti a higiéniát, és a félelmek alapján az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltást is.

Hozzuk vissza

AzEuPC képviselői igyekeznek elérni, hogy a járványhelyzetre való tekintettel az EU tolja ki az egyszer használatos műanyagok betiltásának határidejét, vagyis, hogy ne jövőre lépjen életbeazáltalános tiltás, csak később, amikor már elmúlt a járvány jelentette veszély. Ezt azzal indokolják, hogy az “eldobható” termékek, az egyszer használatos műanyagok sokkal nagyobb higiéniát képesek biztosítani.

kép: sunshineimpressions.net

Az EU azonban határozottan elutasította ezt a kérést, a határidők betartása nem választás kérdése, és nem is lehet eltolni azokat. A műanyagszennyezés olyan probléma, mely felett nem lehet szemethunyni, még akkor sem, amikor a kialakult helyzetben igyekszünk a lehető legjobban eljárni.

A döntés azért is örvendetes, hiszen azinfektológusok, és más szakemberek szerint is a járványok kora köszönt ránk a klímaváltozás következtében,azazha most az EU engedett volna, akkor az egyszer használatos műanyagok még nagyon sokáig az életünk részei maradtak volna.

lead kép: buyfoodwithplastic.org