Április 19. Péntek, Emma

Tiszta energia bármikor? Igen, ez is lehetséges!

Éghajlat
2020. április 06. 16:00
null

A megújuló energiaforrásokkal szemben szinte állandóan az a kifogás adódik, hogy nem képesek a folyamatos termelésre. A nap lenyugszik, a szél elcsitul, a vízerőművek telepítése pedig erősen korlátozott, mivel komoly hatást gyakorolnak a vízi ökoszisztémákra. De most feltűnt egy másik versenyző is, aki lefuthatja a kétkedők aggályait.

Pára

A Massachusetts Egyetem tudósainak sikerült elérni egy olyan tudományos áttörést, mely kibővítheti a megújuló energiaforrások körét, sőt, jó esetben akár a rangsorukat is megváltoztathatja. Az innováció lényege egy olyan generátor, mely természetes fehérjék és a levegő páratartalma segítségével képes energiát előállítani.

kép: wallhere.com

A dolog szépsége, hogy a működéséhez a rendkívül alacsony páratartalom is elegendő, azaz akár a sivatagban is üzemel a rendszer. A szerkezet alapanyagai pedig vagy természetes úton lebomlanak, vagy 100%-ban újrahasznosíthatóak, vagyis a környezeti terhelés is elenyésző. Ráadásul a teszteken is jól teljesít a rendszer – kisebb elektromos eszközöket sikerült vele üzemeltetni.

Gyártás?

Minden innováció esetében fel kell tenni a kérdést, hogy vajon az ötlet életképes-e akkor is, ha a gyártósorra kerül, egyáltalán eljuthat-e oda? Ennek feltétele pedig kivétel nélkül minden esetben a pénz. Ha túlságosan költséges, vagy nem térül meg elegendő profittal a befektetés, akkor el is búcsúzhatunk a lehetőségtől.

kép: steemkr.com

Ebben az esetben a fehérje jelenti a problémás részletet. Az áttörést azGeobactermikróbák fehérjéivel érték el. Ezekből 10 mikron vastagságú réteg már képes üzemeltetni a találmányt. És a tudósok szerencséjére nem is kell éppen erre a baktériumra koncentrálni. Ez a fehérje ugyanis előállítható az E-coli segítségével is, melyet az ipar nem csak ismer, hanem régóta használ is. A feladat tehát annyi, hogy a fehérjéket a szerkezettel összekötőnanoszálakatkell ipari gyártásra alkalmassá tenni. Ez sem kis kihívás, de sokkal közelebb van a megoldáshoz ez a találmány, mint sok másik. Ha pedig sikeres lesz, akkor olyan alternatívát jelent a megújulók piacán, mely folyamatos energiatermelésre képes, kis, vagy nagy méretekben is, és a világon gyakorlatilag bárhol alkalmazható, környezetterhelése pedig elhanyagolható.

lead kép: wikipedia.com/sergejf

vízklímaenergiapáraszélNap