2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Még egy pofon a szénnek

2020. február 22., 15:00
Még egy pofon a szénnek

 Lengyelország az EU második legszennyezőbb országa, csak Németország előzi meg. Energiaigényének 80%-át szénből fedezi, ami egyrészt hatalmas szám, másrészt nagyon sebezhetővé teszi az országot. 

Lengyel szén 

Az ország igen gazdag kőszénben, nem csoda hát, ha energiaiparukat is erre az anyagra építették fel. Csakhogy az idők változnak, a szénnek pedig leáldozott, ezt pedig már a lengyelek is érzik. Nem tehetnek egyebet, kénytelenek lesznek lassan bezárni minden ilyen erőművet, hiszen azt az EU is előírja számukra (na nem a bezárást, hanem a kibocsátás jelentős csökkentését). 

kép: ft.com

Az idő azonban nagyon fontos tényező ebben az esetben is. Mikor is kell drasztikusan csökkenteni a kibocsátást? A környezetvédők szerint már tegnapra, az energiapolitika és a gazdaság azonban 2030-ra és 2040-re időzíti a két csökkentési időpontot. Most azonban úgy tűnik, ezek kicsit előbb érkezhetnek el, mint azt elsőre gondolták. 

 

Változás 

Tavaly nagyjából 10%-kal kevesebb szenet használtak fel a lengyelek, mint az várható volt. Ez igen nagy arányú csökkenés, ami, ha tendencia lesz, akkor a 2040-re kalkulált csökkenés már 3-4 éven belül elérhető. De mégis mi történhetett? 

Nem nagy csoda, nem arról van szó, hogy hirtelen találtak jobb alapanyagot, és nem is arról, hogy a lengyel kormány kiemelkedően környezetbarát. Ebben az esetben is a pénz beszél, és a mérleg nyelve most átbillent. 

kép: saurenergy.com

Hogy miért ragaszkodik egy adott ország a szénerőműveihez? Azért, mert adott költséggel képes egységnyi energiát megtermelni velük. Ez a költség pedig jóval magasabb hirtelen, ha megújuló források kinyerésére alkalmas egységeket kell telepíteni (hosszabb távon ugyan kifizetődő, de ez egy kormány ciklusát tekintve nem vigasz, illetve a gazdasági mutatók sem mindig teszik lehetővé a lépést). Addig marad a szén, amíg pénzügyileg jobban megéri, mint a megújulók. 

Ez pedig eltart egy darabig, hiszen már meglévő, működő rendszerekről beszélünk, vagyis ezeket kiütni a nyeregből akkor lehet, ha a megújuló forrásból származó energia előállításának ára elképesztően alacsony lesz (bár akkor eladni sem lehet jó áron, vagyis ez is lehet hátráltató tényező). De akkor mi hozza azt a változást, ami a lengyeleknél is végbe megy? A szén-dioxid kvóta. A kibocsátásért ugyanis fizetni kell, méghozzá sokat. A szénerőművek pedig elavult rendszerek, nem képesek minimalizálni a co2 kibocsátásukat. A kvóta egyre drágább, a felújítás, korszerűsítés nem éri meg, vagyis reális lehetőséggé növi ki magát a váltás. Jelen esetben sajnos a földgázra, és nem a nap, vagy a szélenergiára, de már ez is egy fokkal jobb, mint a szén égetése. 

lead kép: kafkadesk.org

Ezek is érdekelhetnek