2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Készítsünk gyümölcsből igazán jó akkumulátort!

2020. március 24., 12:00
Készítsünk gyümölcsből igazán jó akkumulátort!

A megújuló energiák terjedésének hatalmas lökést adna, ha képesek lennénk olyan energiatároló eszközök alkotására, melyek környezetbarátak. Inverz módon ugyanis a tiszta energia tárolására nagyon is szennyező eszközöket használunk. 

A romboló akkumulátor 

Az akksik esetében nagy problémát jelent az anyaghasználat. Ezekben az energiatárolás megoldásához bizony ritka fémeket kell használni. Maga az akkumulátor, ha már kiszolgálta az idejét, veszélyes hulladéknak minősül, vagyis több sebből is vérzik a dolog. 

kép: weareresonate.com

A ritka fémek kitermelése hatalmas természetkárosítással jár, a kihasznált, alulfizetett munkaerőről már nem is beszélve. Ezek a fémek ráadásul csak egyre drágábbak lesznek, hiszen egyre kevesebb lesz belőlük, holott az igény rájuk egyre csak nő. Nem utolsó sorban pedig a lángra kapott akkumulátor oltása is szinte lehetetlen feladat, ami egy elektromos autó esetében nem éppen biztató dolog. 

 

Gyümölcsből akksi 

Ausztrál mérnököknek sikerült megoldani, hogy az akkumulátorok környezetbarátak lehessenek, méghozzá nem is akármennyire. Az energiatárolásra ugyanis olyan gyümölcsöket használnak, mint a pomelo, vagy éppen a görögdinnye. Illetve ezeknek éppen azokat a részeit, melyeket egyébként a komposzton végeznék, vagyis a dolog nem csak környezetbarát, de még az élelmezést sem fenyegeti.  

kép: healthline.com

Ahhoz, hogy az energia tárolására és annak leadására alkalmasak legyenek, a szakembereknek egy ultrakönnyű, likacsos anyagot kell belőlük létrehozni. Ez az aerogél, amihez a növényi részeket először hőkezelik, majd fagyasztva szárítják, a folyamat végén pedig fémoxidokkal borítják be őket. Ezzel tulajdonképpen egy szénben gazdag aerogélhez jutnak, mely a villamos energia felvételében és leadásában is egyaránt jól teljesít. Azt azonban, hogy hogyan lehetne ezt nagy tételben, olcsón gyártásra alkalmassá tenni, még kidolgozásra vár, hiszen más az, ha egy folyamat a laborban működik, és megint más, amit egy gyártósori lehetőség megkíván. 

A lehetőség mindazonáltal kecsegtető, hiszen ennek a módszernek a segítségével nem csak a ritka fémeket lehetne kivonni az egyenletből, de azzal sem lenne több gond, hogy a hegyekben álló elhasznált akkumulátorokat kezeljük, és megóvjuk a mérgező részeiktől a természetet. 

lead kép: alternativeenergy24.com

Ezek is érdekelhetnek