Május 23. Csütörtök, Dezső

Döbbenetes vízhiány alakul Chilében

null

A kizsákmányolásnak mindig megvan a maga ára, és ez rendszerint igen súlyos is. Ezt valószínűleg Chile tudja a legjobban, ahol ugyan nem ritka jelenség a szárazság, de most olyan válságba jutott az ország a víz szempontjából, melyet apaleoklimatológusokszerint nagyjából 1000 évvel ezelőtt élhetett meg a terület.

kép: severe-weather.eu

A gondot az jelenti, hogy a helyi erőforrásokat nagyon laza szabályozás mellett, hatalmas léptékben használják el. Ez lehetetlenné teszi a regenerálódásukat, és bizony erős változásokat generál az országban. Chile fővárosában,Santiágóban2014 és 2019 között a rendes csapadékmennyiség mindössze 10-20%-át regisztrálták. De a csapadék elmaradása az egész országra jellemző.

kép: DW Global Ideas & Environment twitter

kép: DW Global Ideas & Environment twitter

A nagy víztározók lassan kiszáradtak, mivel a hegyekből nem érkezett beléjük vízutánpótlás. A tározók pedig fontos szerepet játszanak az ország mezőgazdaságában és a lakosság ivóvíz ellátásában is. A szárazság pedig itt érezteti hatásait elsőnek.

kép: DW Global Ideas & Environment twitter

Jelenleg az ország területén mintegy 1.5 millióember élete függ attól, időben érkezik-e a tartályautó az ivóvízzel, mivel máshonnan nem jutnak vízhez. A szakemberek természetesen több modellen is igyekeznek előre jelezni a várható időjárást, remélve a vízhiány enyhülését, erre azonban szinte semmi esély nem mutatkozik.

kép: AFP Photo twitter

lead kép: phys.org