Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Nagyobb védelemre van szüksége a koaláknak!

null

A természeti katasztrófák sűrűsödése a klímaváltozásnak köszönhető. Sajnos ezek a jelenségek nem csak a mi életünkre gyakorolnak jelentős befolyást, hanem egész fajok létét veszélyeztetik. Most – nem meglepő módon - a koalák kerültek nehéz helyzetbe.

Mit tehet egy anomália?

Hogy mire is képes a természet, azt nem igazán kell bemutatni. De viharok, hurrikánok, áradások vagy éppen bozóttüzek mindig is voltak, és persze lesznek is. Az állatok és növények pedig alkalmazkodtak ezekhez. Nem az egyének túlélése szempontjából - bár itt is lényeges változások történtek -, hanem a faj túlélése érdekében.

kép: EPA-EFE

Azonban ezt az alkalmazkodást az emberi tevékenység jelentősen megcsonkította az erdőirtásokkal és a különböző mérgekkel, melyeket a természetbe juttat. Ez tette lehetővé azt is, hogy Doriantombolása közben egy ritka madárfajt is végleg eltöröljön a Föld színéről.

Bozóttűz

Az Ausztráliát sújtó bozóttüzek elképesztő pusztítást vittek véghez. Több, mint egy milliárd állat veszett oda, köztük az ország egyik szimbólumának számító koalák is, egészen pontosan a létező populációk 12%-a! Ez már önmagában is hatalmas veszteség, de még nem indokolná azt, hogy a kormány vizsgálja, hogy a koalák sürgősségi intézkedéssel átkerüljenek a sebezhető természetvédelmi státuszból a veszélyeztetettbe.

kép: nationalgeographic.com.au NATHAN EDWARDS

Az ok az, hogy a bozóttüzek nem csak magukat az állatokat tizedelték meg, hanem az élőhelyeiket is, amire még az ember is rátesz egy szép nagy lapáttal. A populációknak egyszerűen nincs ideje a regenerációra, amit jelentősen nehezít az alacsony szaporodási ráta is.

Az egyre élesedő klímavészhelyzet pedig Ausztráliában nagyon erősen érezteti hatását, vagyis az ilyen, és ehhez hasonló bozóttüzek egyre gyakoribbá fognak válni. A faj átsorolása azonban lehetővé tenné, hogy lényegesen nagyobb anyagi támogatást kapjanak a koalákkal,illetveazok megmentésével foglalkozó szervezetek, valamint az eukaliptusz fák, illetve azok az erdőségek is, ahol a koalák élnek, sokkal szigorúbb védelem alá esnének. Nem csoda, ha szinte minden helyi természetvédelmi szervezet sürgeti a koalák státuszának átsorolását.

kép: nationalgeographic.com.au