2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

Búcsúzzunk el a koaláktól is

2019. május 20., 08:00
Búcsúzzunk el a koaláktól is

A biodiverzitás megőrzése kiemelt feladata az embernek, hiszen a klímaváltozás, melyet mi okoztunk nem csak ránk van hatással. Azzal pedig számolni kell, hogy a sok fajt veszít a bolygó, akkor olyan ökológiai katasztrófával nézünk szembe, melyet mi, emberek sem fogunk túlélni. 

Kihalófélben 

Ahhoz, hogy értsük, mit is jelent pontosan ez a kifejezés, igen sokrétű tudásra van szükségünk. Alapból arra gondolnánk, hogy azok az állatok vannak kihalófélben, melyekből már csak kevés egyed található meg a világon. Ez igaz is, de kihalófélben lehetnek olyan fajok is, melyek állománya még relatív sok példányt számlál, de a szaporulat nem képes kompenzálni az elpusztuló állatok számát. Ha pedig ez egy állandó tendencia, akkor bizony a faj kihalófélben van. 

kép: elcomercio.pe

A napokban Ausztráliából érkezett egy igen elkeserítő hír, mely az embereket jobban megérinti, mint szokta. Sokszor olvashatjuk sajnos, hogy egy ilyen, vagy olyan teknős, béka, vagy madárfaj eltűnhet a Földről, de némi sajnálkozáson kívül nem igazán teszünk semmit, el is felejtjük néhány perc alatt. Ez azonban gyorsan megváltozik, ha egy olyan bejelentés érkezik, mint most: kihaltak a koalák. 

Funkcionálisan kihalt 

Az Ausztrál Koala Alapítvány közölte a hírt, miszerint a mindenki által jól ismert, szürke bundájú kis emlős funkcionálisan kihalt. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a koalák állománya állandó és drasztikus csökkenést mutat, így a faj 3-4 éven belül már csak és kizárólag állatkertekben lesz megtalálható, a természetből tökéletesen kipusztul. 

kép: nl.metrotime.be

Az okok közt szerepel a már említett adat, hogy a szaporodás üteme messze nem éri el az elpusztult állatok számát, vagyis a populáció már nem életképes. Ehhez jön még az is, hogy a koalák kifejezetten érzékenyen reagálnak a klímaváltozásra, és a betegségekre is, melyek a globális felmelegedés miatt sokkal sűrűbben is jelentkeznek. 

Az Alapítvány közlése nem véletlenül most történt, hiszen az országban most lesznek a szövetségi választások, és kifejezetten fontos lenne, hogy az új vezetés jóváhagyja a koalák védelméről szóló törvényt, enélkül ugyanis biztosan elbúcsúzhatunk ezektől a kedves kis emlősöktől. 

lead kép: foxnews.com

 

Ezek is érdekelhetnek