Április 12. Péntek, Gyula

A koronavírus is a klímaváltozás terméke? Részben igen...

Éghajlat
2020. január 28. 12:00
null

Foglalkoztunk már azzal itt is, hogy az új, vagy inkább ősi betegségek feléledésének lehetősége is a klímaváltozás egyik tragédiája. Az olvadó gleccserek ugyanis olyasmit is magukba zárhattak, aminek ott kellene maradnia örökre. De a klímakatasztrófa nem csak a gleccserolvadással kapcsolatban függhet összea betegségekkel.

kép: en.wikipedia.org

A koronavírus terjedése napjaink egyik olyan fenyegetése, melyben sajnos vastagon benne van a keze az emberiségnek és a klímánk átformálódásának is. A jelenleg 26 áldozatot követelő járvány eddig 860 fertőzöttet számlál, és mintegy 33 millió ember került karatén alá.

A cél ebben az esetben nem a pánikkeltés, hiszen a tudósok is tisztában vannak azzal, hogy egy egyszerű influenzajárvány is ezerszám szedi áldozatait világszerte. A gond a vírus terjedési sebessége, az általa okozott gazdasági kár, valamint a pánik, amit kivált.

kép: yahoo.com

A terjedésben ugyan nem játszik szerepet a klímakatasztrófa, a betegség megjelenésében azonban annál inkább. Egy olyan kórról van szó, mely állatról emberre terjed, és amelyet egyes denevérek, kígyók, illetve más állatok hordoznak. Nem új az információ, hogy úgynevezett SARS-szerű koronavírusokat hordoznak bizonyos állatok. A gondot az okozza, hogy találkozásaik az emberrel egyre gyakoribbá válnak. Ennek okai közt pedig nagyon erősen jelentkezik az életterük zsugorodása, valamint a klímaváltozás miatt megváltozott életkörülményeik. Ezek mind egyre közelebb hozzák ezeket az állatokat az emberi településekhez, így pedig az ilyen és ehhez hasonló járványok kialakulásának kockázatát is erősen megnövelik. A megoldás azonban nem az állatok kiirtása, hanem a megfelelő élettér biztosítása a számukra.

lead kép: wamu.org

klímabetegségembervírushalálélet