2022. december 9. péntek
Natália

Növeli a stroke kockázatát a klímakatasztrófa

2019. november 14., 08:00
Növeli a stroke kockázatát a klímakatasztrófa

klímakatasztrófa mindannyiunkat érint, bár ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Tudjuk, hogy nem igazán jó a mezőgazdaságnak, a part menti területeknek és még egy sor kényes egyensúlyú résznek a bolygón, ha emelkedik a hőmérséklet. De azért az mégiscsak jó, hogy nem lesz olyan hideg télen... 

Éljen a meleg? 

Persze az sem jó, hogy Indiában 50°C van, de hát az India, mégiscsak hozzászoktak már az ilyesmihez. Itt nálunk meg kellemesebb lesz az ősz, hosszabb a vénasszonyok nyara meg az indián nyár, és télen sem lesz olyan hideg. Tiszta haszon. Közben mások meg oldják meg a gondjaikat – ez a hozzáállás sajnos hazánkban is sokszor előfordul, és azt mutatja, hogy nem pontosan értjük, mi mindent is befolyásol a hőmérséklet.  

kép: dontchangemuch.ca

Az élet maga egy olyan egyensúlyi rendszer következménye, mely nagyon szűk határok közt mozog. Ez pedig a hőmérsékletre is igaz, és nem 10-20 fokokat jelent, hanem bizony 1-2°C kül9nbséget. Ennyi is elég ahhoz, hogy jelentős változásokat eredményezzen, méghozzá mindenki életében. 

Most nem a bolygó.... 

Jelen esetben kivételesen nem a bolygóról van szó, hanem valóban rólunk. A férfiakról és nőkről, és az őket érintő leggyakoribb betegségekről. Ezen a listán második helyen szerepel a stroke, mely évente nagyjából 15 000 000 embert érint. 

Izraeli kutatók összefüggéseket kerestek a meleg és a stroke megjelenése között. Kimutatták, hogy a szélütés lehetősége bizony 10%-kal nő meg minden egyes plusz fokkal. Vagyis, ha ezentúl nyáron nem 30°C, hanem 31°C lesz, az 10%-kal nagyobb kockázat a stroke megjelenésére. Ez pedig fokozottan érinti az 50 év felettieket, akik a legveszélyeztetettebb réteget képezik. 

kép: sih.net

 A kutatók arra is rámutattak, hogy jobban nő a vértelen, úgynevezett ischémiás stroke (mikor egy vérrög zár el egy agyi eret, ezzel elhalást idézve elő), mint a vérzéses stroke esélye, vagyis azok, akiknek a vérlavadásával problémák vannak, illetve genetikai hajlamuk van a vérrögök kialakulására fokozottan veszélyes helyzetbe kerülhetnek. 

lead kép: med.stanford.edu

Ezek is érdekelhetnek