Május 26. Vasárnap, Evelin

Egyre erősebb a szél - ez egyre több energiát jelent

null

Hurrikánok és tájfunok, tornádók és szélviharok. Ezekről hallani szinte minden egyes nap, ráadásul még csak nem is egy adott területhez köthetően. Feltűnnek az USA –ban, Európában, Ázsiában, de Afrika vagy Ausztrália sem kivétel. Az erősödő szelek rombolnak,aggodalmatváltanak ki, de azért jó oldaluk is van.

Pusztítás

Az egyre erősebb szelek oka az óceáni és légköri áramlatok változása. A változás pedig ebben az esetben pusztítást hoz, méghozzá elég nagy léptékben. Az utóbbi időben a hurrikánok szélereje egyre csak fokozódik, ehhez nem is kell messzire tekinteni vissza az időben.Dorian, Lorenzo vagy a tájfunok köztHagibisés társaik olyan rombolást vittek véghez, amire csak nagyon kevés példa van a történelemben. És ezek a viharok egymást követték, néhány héten belül.

kép: thelocal.de

Ma már ha azt olvassuk, vihar, akkor olyan képek jutnak eszünkbe, melyekben kettétört, vagy a földből kicsavart fák sora látható. Nem csak egy – egy öregebb fáé, hanem egész fasoroké. A felsővezetékek sorra elpattannak, egy vihar akár 900 000 embert is egyszerre foszthat meg az áramszolgáltatástól. A tudósok mégis arra biztatnak minket, hogy nézzük a dolog jó oldalát. Hát van neki olyan?

Előnyök

Igen van, méghozzá az energiatermelés területén. Az utóbbi években a szélfarmok teljesítménye jelentősen nőtt, nem véletlen, hogy a legjelentősebb tiszta energiatermelőkké váltak a világon. Az általuk termelt energia ráadásul olyan olcsó lett, hogy első helyre ugrott a rangsorban.

kép:bbc.comm

A termelés növekedésének egy részéért persze az innovációk a felelősek, melyekből van néhány. Többek közt a szélturbinák nagyobbak, erősebbek lettek, és olyan területekre lehet őket telepíteni, ahol a szelekállandóak. De a termelés növekedésébe jelentős szerepet játszik a szélerősség növekedése is. A nagyobb szél ugyanis gyorsabb forgásra ösztönzi a lapátokat, ez pedig nagyobb mennyiségű áram termelését teszi lehetővé.

A tudósok azzal is tisztában vannak, hogy a szélerősség ilyen alakulása nem lesz hosszú életű, ami persze viszonyítás kérdése. Mindenesetre nagyjából 10 évig még eltart ez a trend, utána várhatóan a szélerősség csökkenni fog valamelyest.

lead kép: physicsworld.com