2022. december 6. kedd
Miklós

Dorian példátlan őrjöngést rendezett a Bahamákon

2019. szeptember 4., 12:00
Dorian példátlan őrjöngést rendezett a Bahamákon

A Bahamákkal kapcsolatban a legtöbb embernek a pálmafák és a napsütés, valamint a homokos strandok jutnak eszükbe. Most azonban mindezt letarolta Dorian, aki szokatlanul hosszan, 18 órán keresztül tartózkodott a lakott szigeteken. 

kép: nbcnews.com

Dorian az északi részeken 5-ös erősségű hurrikánként tombolt, itt a tartós szélerősség 298 km/h volt. De ez még mindig semmi ahhoz képest, hogy a széllökések ereje elérte a 354 km/h-t is. A helyiek elmondása alapján sok ház kártyavárként omlott össze, a szigeteken a fák az utakon fekszenek, és a bokrokat is megkopasztotta a szél, szinte nincs is zöld a szárazföldön.

kép: MVP Twitter 

kép: theguardian.com

A hurrikán a szakemberek szerint az idei szezon várhatóan legerősebbje lesz, az Atlanti-óceánon kialakult viharok közt a második legerősebb. Dorian a szigeteken megszüntette az áramellátást, a partok közelében 5-7 méter magas hullámokat korbácsolt, és hatalmas áradásokat is okozott a lakott területeken. 

kép: theguardian.com

A viharnak rengeteg károsultja van, és sajnos halálos áldozatokkal is számolni kellett, köztük az egyik első egy 7 éves kisfiú volt, akinek a nővére is eltűnt. A segélyszervezetek már elindultak, többen már meg is érkeztek a helyszínre és megkezdték a mentési munkálatokat. 

kép: bbc.com

lead kép: eu.usatoday.com

 

Ezek is érdekelhetnek