Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Velence Atlantisz sorsára jut?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az egész világ döbbenten figyeli, ahogy Velence a vízzel küzd, majd elszoruló torokkal veszi tudomásul, hogy a Szent Márk székesegyházban visszavonhatatlan károkat okozott a sós víz. De vajon ez az egész a klímakatasztrófa következménye?

Nem tudni

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogy a globális felmelegedés-e a ludas abban, hogy Velence ilyen mértékű áradással néz szembe, össze kéne vetni az elmúlt soktíz év adatait. De még ebben az esetben sem lehetne teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a klímakatasztrófa a kiváltó ok.

kép: channel3000.com

Ugyanakkor az biztos, hogy a felmelegedéssel az extrém időjárási jelenségek - mint amilyen most a szokatlanul magas árapály, illetve a hozzá kapcsolódó heves esőzések - egyre gyakoribbak lesznek, vagyis a város, sok társával együtt kénytelen lesz felkészülni. Velence mellett Nápoly is veszélyben van, deHongkong, New York, vagy Sanghaj is a víz fenyegetésében él.

Mi lesz vele?

Hogy mi lesz most Velencével? Erre a kérdésre sajnos nagyon egyértelmű választ lehet adni. Minden egyes fokkal, amivel az átlaghőmérséklet emelkedik, nagyjából 2.5 méteres tengerszint emelkedés is együtt jár. Persze ez nem olyan gyors, cserébe viszont megállíthatatlan.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha sikerül magunkat a párizsi klímaegyezményben előirányzott 2°C hoz tartani, illetve ez alá szorítani a globális felmelegedés mértékét, akkor is 5 méteres tengerszint emelkedéssel kell számolni. Persze igaz, hogy ehhez kell nagyjából 100 év, de ez igazán rövid idő, ha arról van szó, hogy egy egész város kerül majd a víz alá. És ahogyan azt mondtuk, a tenger szintjének emelkedése megállíthatatlan, vagyis Velence el fogsüllyedni.

kép: ancient-origins.net

Van megoldás?

A gátrendszer, vagy a város megemelése megoldás lehet, bár mindkettő elképesztően magas összegeket emésztene fel.

Az igazi megoldás azonban most is a klímakatasztrófa egyetlen ellenszere, vagyis a károsanyag kibocsátás drasztikus csökkentése, lenullázása és az erdős területek jelentős növelése. Igaz, azzal is számolni kell, hogy már eddig is emelkedett a hőmérséklet, mely nem volt olyan sok, de ez is hozza magával a tengerszint emelkedését, és ez egy olyan város számára, mely bizony egyes részein csupán centikkel van a tenger szintje felett, pusztító és biztosan jelentkező következményeket jelent.

lead kép: grist.org