2023. február 8. szerda
Aranka

Velence több, mint 85%-kát elöntötte a tenger

2019. november 15., 12:00
Velence több, mint 85%-kát elöntötte a tenger

Velence vonzereje abban rejlik, mely a várost fenyegető legnagyobb veszélyt is adja: vízre épült. Ennek megfelelően jelentős hatással van rá az, ha a víz szintje megemelkedik. Ez viszonylag sűrűn megtörténik, ám nem okoz nagyobb gondokat. Most azonban az utóbbi 50 év legrosszabb árvizével kell szembenéznie a város lakóinak, és a turistáknak is. 

kép: Helen Kennedy Twitter

Az élet nem állhat meg, rámpákon közlekednek a turisták, hiszen Velence történetének második legmagasabb vízállásával néz szembe. Az áradás oka több tényező együttállása 

kép: kép: Helen Kennedy Twitter

Komoly gondot jelent az alacsony légnyomás, és a vele jelentkező viharos szelek, valamint a jelentős mennyiségű csapadék. Ehhez pedig jön a telihold, mely növeli az árapály tevékenységet. Ezek együtt eredményezik azt, hogy a város több, mint 85%-ka víz alatt van. 

kép: slate.com

Két halálos áldozata is van az áradásnak. Egy ember holtan találtak, egyelőre tisztázatlanok a halál körülményei. Egy másik embert áramütés ért, mikor a házából akarta kiszivattyúzni a vizet. 

kép: kép: Helen Kennedy Twitter

Bár a telihold jelentette gond csillapodik, a vihar a szakemberek szerint továbbra is megmarad, vagyis a helyzet jelentősen nem fog javulni a következő napokban. A polgármester elmondta, hogy a becslések alapján nagyjából 100 millió euró. A helyzetre való tekintettel a városban katasztrófa állapotot hirdettek. 

kép: slate.com

lead kép: news.yahoo.com

 

Ezek is érdekelhetnek