Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Üdvözöljük a tűz korában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tűz az emberiség egyik legnagyobb barátja, egyben pedig legádázabb ellensége is. Nélküle az ember fejlődése messze nem így alakult volna, ám a tüzet nem tudjuk kordában tartani, még akkor sem, ha erre komoly apparátus áll a rendelkezésünkre. Miért? Mert megérkeztünk apriocénkorba.

Tűz

Azantropocénkor kezdetén az ember végre meghódította a tüzet, és ez olyan lökést adott a fejlődésének, amit előtte sohasem tapasztaltak. Nem csak a védekezésben lett sokkal nagyobb ereje, de az étkezése is megváltozott, mely az agyfejlődéséthozhatta magával, a gondolkodás olyan formáját, mely már időigényes, és csodálatos dolgokra képes.

kép: guff.com

A tűz pedig velünk maradt, méghozzá igen sok formában, az olaj égetésétől kezdve a fafűtésen keresztül egészen a gázig. Csakhogy közben a természetben kialakuló,ökológiailagjelentős tüzek szépen elmaradtak, hiszen azokat igyekezett az ember kordában tartani, amennyire csak tudta. Ez pedig egy olyan folyamatot indított el, melynek vége apriocén. Egye tudósok ugyanis úgy vélik, most a tűz lesz a bolygó egyik legnagyobb formáló ereje.

Felmelegedés

A klímakatasztrófa egyértelműen fokozza a világ tüzeinek fellobbanását, melyek amúgy is csak arra várnak, hogy végre elvégezhessék a feladatukat. Alapvetően ugyanis a tűznek fontos szerepe van az egyensúly fenntartásában, amibe mi, emberek jelentősen beleavatkoztunk.

kép: goabroad.com

Most azonban minden körülmény adott ahhoz, hogy a tűz betölthesse ökológiai szerepét, és ezt ki is használja. Jól látható ez a kaliforniai, vagy az ausztráliai tüzek esetében is, hiszen hevességben és pusztításban is messze meghaladják az előző évek fellángolásait. A szárazság és aszály pedig csak fokozni fogja ezt a folyamatot, ami egészen addig fog húzódni, míg meg nem értjük, hogy egyensúly nélkül az élet nem képes fennmaradni, vagyis kénytelenek leszünk visszaállítani ezt a bizonyos egyensúlyt, mindenáron. Ellenkező esetben kénytelenek leszünk megszokni azt, hogy a ránk köszöntőpriocénhosszú lesz, és felemészti az életünk megszokott ritmusát is.

kép: goodfon.com