Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

Több ezer vadállatot kell áttelepíteni Zimbabwében az aszály miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Zimbabwétis elérte a súlyos aszály miatti cselekvési kényszer. Az ország egyik legnagyobbvonzerejea vadvilága, nem csoda hát, ha mindent megtesznek azért, hogy ne essen benne végzetes kár.

Afrika

A forró kontinens nincsen túl jó helyzetben. Sajnos évek óta komoly aszállyal küzdenek egyes területek, melyek olyan méreteket öltenek, amiket mi, itt, Európában nem is igazán fogunk fel. Dél-Afrika egyes területein olyan is előfordul, hogy 5 éve nem esett egyetlen csepp eső sem. Kenya, Zimbabwe és egy sor másik ország pedig már-már ott tart, hogy az emberek vízkészleteinek biztosításán kívül nem képes vizet juttatnisehova semaz eső hiánya miatt.

kép: bbc.com

Ez pedig borzalmas következményekkel járhat, hiszen vízre nem csak az embernek, hanem szinte minden ismert életformának szüksége van. Afrika igaivonzerejea turisták számára pedig egyértelműen a lenyűgöző vadvilág, aminek így akár búcsút is lehet mondani.

Vadmentés

Zimbabwe is látja ezt a helyzetet, és meg is kezdte 2000impala, 50 bivaly, két oroszlánfalka, 40 zsiráf, afrikai vadkutyák és 600 elefánt áttelepítését aSaveConservancyrezervátumból. Erre azért van szükség, mert az ország délkeleti területén húzódó területen az aszály olyan mérteket öltött, hogy a meglévő víz már nem képes eltartani a vadállományt. Az állatokat három másik védett területen osztják el.

kép: theanimaladventurepark.com

De ez sem old meg minden gondot, hiszen az ország legnagyobb nemzeti parkjában, aHwange-ban 120 elefánt pusztult el az utóbbi néhány hónapban a víz és élelemhiány miatt. A fenntartók artezi kutakból igyekeznek pótolni az itatók vízkészletét, ezért igen mélyre is lefúrnak, de a gondot ez sem fogja megoldani.

Az aszály oka egyrészt ciklikusság, másrészt viszont a klímakatasztrófa, mely a szárazság mértékén is dósokat tol. A csapadékeloszlás helyreállásához a természet helyreállítására lenne szükség, hiszen a hatalmas erdőségek a párologtatásukkal az egész bolygó esőeloszlásába és mennyiségébe beleszólnak.

lead kép: azamara.com