Július 18. Csütörtök, Frigyes

Kenya új lehetőségre lelet a biogázban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mit is jelent a szemléletváltás, melyről annyiszor hallhattunk? Egészen pontosan azt, ami most avízijácinttalzajlik Kenyában. Az erőteljesen terjedőnövényeddig megkeserítette az itt élők mindennapjait, most azonban olyan megoldást jelenthet, ami nem csak Kenyának, hanem a Földnek is jó.

Afrika és falvai

A modern városokban, és a gazdag öreg kontinensen a napelemekjelentika tiszta energia lehetőségét. Ez azonban egy afrikai faluban egyáltalán nem reális lehetőség. Itt a fűtőanyag a fa, amivel főznek, ami ellátja a családot energiával. Ez azonban nem csak veszélyes, hanem káros is, hiszen bár így a nettó szén-dioxid kibocsátás nullára kihozható, mégsem ez a legideálisabb megoldás.

kép:vietnamnews.vn

A fa tüzelés a levegő minőségétjelentősenrontja, főleg azártterekben. Ennél lényegesen jobb megoldások is vannak, melyek természetesen Afrikában is elérhetőek, de nem a falvakban, ahol erre se pénz, se igazán lehetőség nincs.

Vízijácint

Hogy hogyan jön ide avízijácint? Ez az a növény, mely elképesztően szapora, és belepi Afrika tavait és folyóit is, mivel a száma tizennégy nap alatt megduplázódik.

Mit lehet kezdeni egy olyan növénnyel, mely ilyen ütemben képes szaporodni? Eddig a bevett gyakorlat az irtás volt, ami kevés sikerrel járt, ráadásul hasznot sem igazán hajtott. Most azonban kiderült egy érdekes információ avízijácintról. Ez pedig nem más, mint hogy a levelének kifejezetten magas a szén-nitrogén aránya, vagyis biogáz is előállítható belőle.

kép:amazon.com

Ehhez csupán egy átalakító gépkell, melynek egyik oldalán bemegy a szárított növény és néhány nap múlva a bomlás miatt keletkező biogáz már használható is, miközben komposzt is keletkezik. Ráadásul 4 kilogramm szárított növény fedezi egy család egy napi energiaszükségletét. A rendszer csupán néhány hónapja aktív, de Kenyában már ültetvényeken termesztik avízijácintot, és jelenleg mintegy 50 biogáz előállító gép üzemel, mely egyes falvakban már fedezi az energiafelhasználás 60%-át. A gázt ráadásul csővezetékeken juttatják el a lakosokhoz, vagyis könnyen gyorsan kaphatnak környezetbarát energiát.

lead kép:amazon.com