Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Íme a jövő: Graaff-Reinet, az aszályváros

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A globális felmelegedéssel kapcsolatban az a gond, hogy az emberek nem igazán értik: egyik esemény hozza magával a másikat. Ráadásul sokszor még csak nem is ott üt nagyot a kalapács feje, ahol a nyelét mozgatják.

Eső

Az esővel kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az élelmezés miatt fontos. De hát, ha nem esik az eső, akkor majd locsolunka folyókbólvagy a tavakból, esetleg a víztározókból. Ezt itt, Európában képesek vagyunk megoldani, ám Afrika más helyzetben van. Ott az eső olyan kincs, amit nem lehet pótolni.

kép: agoda.com

A globális felmelegedés számunkra csupán egy szörny, melyet távolról látunk ugyan, de igazán komolyan nem vesszük, hiszen hozzánk nem ér el a keze. Ezt azonban már nem mondhatja el magárólGraaff-Reinetvárosa, Dél -Afrikában.

Hogyan tovább?

Valaha igencsak virágzó város volt, mára azonban ez megszűnt. Csakhogy ez ebben az esetben nem néhány 100 év alatt történt, ahogyan azt megszokhattuk, hanem néhány évtized alatt, ahogyan a klímakatasztrófa kibontakozni kezdett. A városnak egyetlen víztározója volt, hiszen nem is kellett több. Most már kéne, de már nincs mivel megtölteni.

Az itteni embereknek a helyi segélyszervezet napi 10 liter vizet oszt fejenként. Ez nem sok, de e nélkül már nem élnének a helyiek. Az állatok sorra pusztulnak, a mezőgazdaság szinte elképzelhetetlen, és mostanra az egyetlen víztározó is kiszáradt. Ennek pedig egyetlen oka az, hogy a globális felmelegedés itt erősen jelen van, 5 éve egyáltalán nem esett az eső.

kép: dailymaverick.co.za

Most gondolhatnánk azt, hogy ez egy különleges eset, ez azonban nem így van. A szakemberek mára csak aszályvárosként hivatkoznak a területre, és arra hívják fel a figyelmet, hogy igyekezzünk tanulni a hibáinkból, hiába nem érintenek minket közvetlenül. MertGraaff-Reinetvárosa bizony nem az egyetlen, csupán az egyik első a sorban. Ráadásul nem csak városokban kell gondolkodni, hiszen a klímakatasztrófa kiteljesedése egész országokat juttat majd olyan sorsra, mellyel az aszályvárosban élőknek szembe kell néznie.

lead kép: ectour.org.za