Július 18. Csütörtök, Frigyes

Áttörés a napelemek hatékonyság növelésének terén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemekkel kapcsolatosan rengeteg innovációval lehet találkozni. Ezen nincs is miért csodálkozni, hiszen a jövőben a napenergia az energiamix legfontosabb elemévé is válhat. Ehhez azonban a teljesítményt folyamatosan javítani kell, amiben azonban van egy akadály, amit igen nehéz áthidalni.

Meleg

A Nap ereje rengeteg energiát küld a Földre, amit ki is szeretnénk használni. A gond csupán az, hogy a napenergiát hasznosító készülékek bizony melegszenek is. Ez ráadásul kikerülhetetlen, hiszen az napenergia szoros velejárója.

kép: sciencealert.com

A probléma azonban az, hogy a forrósodó napelem panelek teljesítménye sajnos romlik, arról nem is beszélve, hogy életidejük is rövidül ettől. Sajnos ez egy olyan gond, amit nem sikerült megoldani. A keletkező hő hasznosításával már próbálkoznak a tudósok, de az alap probléma ettől még fennáll.

Megvan a hűtési megoldás

Eddig a hűtés maximum 1.7 Kelvinnel volt lehetséges, ami nem kifejezetten sok, és biztosan nem elég. Spanyol tudósoknak azonban sikerült létrehozni egy olyan kétdimenziós anyagot, mely képes akár 19°C-kal is hűteni a paneleket.

Az anyag természetesen átlátszó, de érdekes módon nem hőelnyelő, hanemhősugárzótulajdonságai vannak. Hogy egy kicsit érthetőbb legyen a dolog: minden, amit a Napfelmelegíta földön, a befogadott hő egy részét kisugározza. Azonban csak azinfratartományban lévő képeselhagynia bolygót, minden más kibocsátott hőt a légkör visszanyom a Földre.

kép: thoughtco.com

Az anyag különlegessége, hogy a kibocsátott hő egy részét képes azinfratartományba konvertálni, így pedig jelentősen hűteni az anyagot, amire felvitték. Sőt, a tudósok már azt is sejtik, mivel lehet tovább fokozni a hősugárzó képességet.

Az anyag használatával pedig a napelemek hatékonysága is jelentősen növelhető, ami hatalmas előrelépés lehet. Persze az anyag nem csak erre használható fel, hiszen sok olyan tárgy van, melynek hűtése nem jól megoldott, ezen pedig sokat javíthat a most felfedezett vegyület. Elterjedéséhez azonban – mint olyan sok más esetben is - még várni kell, hiszen a tesztek és a kísérletek egyelőre még folyamatban vannak.

lead kép: solar-electric.com