2022. december 6. kedd
Miklós

Napraforgó napelem? Igen, hatalmas teljesítménnyel

2019. november 17., 13:00
Napraforgó napelem? Igen, hatalmas teljesítménnyel

Mit olyan sok más esetben is, most is a tudomány a természetben találja meg azokat a válaszokat, melyek a túléléshez kellenek. Jelen esetben a napraforgó rejti a megoldást arra, hogy a napenergia termelés hatékonysága növelhető legyen. 

Hatékonyság 

A napelemek hatékonyságát folyamatosan növelik. Egyre cserélik a paneleket, egyre nagyobb volumenben képesek azok az energiatermelésre, de minden igyekezet ellenére van egy kis gond velük. Ez pedig nem más, mint a bolygó mozgása. A napelemek fixen elhelyezve így csak egy bizonyos  - viszonylag rövid - időintervallumban képesek a maximumot kihozni magukból. Persze léteznek mozgó napelemek is, de ezek telepítése és fenntartása igen költséges, vagyis nem ideális megoldások. 

kép: neozone.org

A tudósok vizsgálták annak lehetőségét, hogy hajlékony anyaggal dolgozzanak, amikor egy panelt összeállítanak. Ez ugyanis lehetővé tenni, hogy a panel mozogjon, folyamatosan a legoptimálisabb beesési szöget tartsa az energiatermeléshez. Erre pedig van példa természetben is, ez nem más, mint a napraforgó. 

Apró napraforgó 

Természetesen a növény nem tudatosan fordul a Nap felé, ennek kémiai okai vannak. A szárban lejátszódó folyamatok biztosítják azt, hogy a virág feje a lehető legjobban kihasználja a Nap éltető sugarait. 

A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan, SunBot névre keresztelt apróságot hoztak létre, mely nagyon hasonlít az említett virágra. Abban mindenképpen, hogy egy szárból és egy fejből áll, és abban is, hogy folyamatosan a Nap felé fordul. Ezt úgy képes elérni, hogy a szár hő hatására összehúzódikvagyis ha rásüt a Nap, akkor felmelegszik, és összehúzódik. Ezzel a fejrészt a Nap irányába fordítja. Az összehúzódás pedig megáll, mikor a szár melegebb részére nem tűz a Nap. 

kép: sciencenews.org

Természetesen tesztelték is a mini napraforgókat - méretük nagyjából 1 mm – két panel segítségével.  az egyikre szár nélkül helyezték el a SunBotokat, a másikra azonban szárral. A panelek energiatermelése közt pedig különbség jelentkezett a szárral ellátott SunBot-ok felé, méghozzá 400%-os plusz! Ez pedig olyan hatékonyságnövekedés, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, és amely forradalmasíthatja a napenergiatermelést is. 

lead kép: newscientist.com

Ezek is érdekelhetnek