Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Végre egy jelentés, ami nem csak megijeszt, hanem megoldást is kínál

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A legtöbb jelentés, melyek aFöld helyzetét elemzik a klímakatasztrófával kapcsolatban sajnos kicsit sem kecsegtetőek. Még az optimista elképzelések szerint is itt az ideje, hogyújraértelmezzüka társadalmunkat, hiszen az alapjaiban fog megváltozni a század végére.

Mindennek vége?

Sokszor és sok helyen lehet olvasni, hogy mii is fog történni, ha nem állítjuk meg a felmelegedést. A tengerszint emelkedése bekebelezi az alacsonyan fekvő területeket. A deltatorkolatok többségeeltűnik, ez komoly hatással lesz a mezőgazdaságra. A hőmérséklet emelkedése szélsőséges időjárási anomáliákat eredményez majd, melynek hatására a migráció jelentősen megnő, eddig soha nem látott méreteket ölt majd. A biológiai sokszínűség jelentősen megcsappan, mely akár az emberi faj kipusztulásához is vezethet.

kép:theconversation.com

A legtöbb jelentés rámutat ezekre az összefüggésekre és arra is, hogy hol is tartunk az úton. Az eredményük pedig jobb esetben is depresszió, mert nem látjuk az alagút végén a fényt. Pedig van, csak ezt nem igazán emlegetik a jelentések. Valahogy az a legtöbből kimarad, hogy mit is kellene tenni. Nem olyan elnagyolt kijelentésekre gondolunk, mint hogy felhagyni a fosszilis energiahordozókhasználatával, hiszen ezt mind tudjuk. A mikénteket azonban nem igazán.

HLP

A Magas Szintű Bizottság a Fenntartható Óceángazdaságért (HLP) nevű szervezet is kiadott most egy jelentért, melyben azonban egy akciótervet is megfogalmaztak, üdítő ellentétben a többi apokaliptikus jelentéssel. Ez sem fest rózsásabb képet a helyzetről, azonban az óceánok szerepét hangsúlyozza, melyek a felmelegedés szempontjából kulcsfontosságúak.

Az akcióterv rámutat arra, hogy sokkal nagyobb mértékben kellene kihasználni az óceánok energiáját árapály, illetve hullám erőművekkel. Meg kell szüntetni a károsanyag kibocsátással járó tengeri közlekedést,illetve helyre kell állítani a “kék szén” ökoszisztémákat, vagyis a mangrovemocsarakat, vagy éppen a tengeri fű mezőket. Felhívja a figyelmet arra, hogy a tengeri lények fogyasztása lényegesen kisebb terheléssel jár, mint az állattartás, így ennek részarányát jelentősen növelni kell az élelmezésben úgy, hogy közben szigorúan be kelltartatnia fenntartható halászat minden egyes elemét! És arra is rámutat, hogy a tengerek mélyén való szén-dioxid tárolás hatalmas lépés lehet a klímakatasztrófa megállítása terén, bár kiemeli, hogy ez a lehetőség még fejlesztés alatt van, és csak akkor használható, ha nem gyakorol hatást az élővilágra.

kép:bbc.com

Ha azonban ezt az akciótervet a világ megvalósítja, akkor az olyan, mintha Kína egy csapásra zéró emissziós országgá válna, vagy egyszerűen lekapcsolnánk minden egyes szénerőművet a világon. Ezzel ugyanis éves szinten 11 gigatonna szén-dioxidot lehetne semlegesíteni, ami a kibocsátás ötöde!

Hogy megmutassák, nem légből kapott információkra támaszkodnak, a HLP tagországok már most vállalásokat tettek. A Fidzsi-szigetek például vállalta, hogy 2050-re teljesen szénmentessé teszi a hajózási szektorát. Ausztrália 70 millió dollárral támogatja a fenntartható halgazdálkodásért és a megújuló óceáni energiatermelésért küzdő szervezetet, a Kék Gazdaság Kooperatív Kutatóközpontot, Norvégia 2030-ig megfelezi a belföldi hajózásból származó károsanyag - kibocsátását, Portugália pedig 2030-ra 10%ra növeli a hullám és tengeri szélenergia részarányát az ország energiatermelésében. És ez még csak a vállalások egy része.

lead kép:econtalk.org