2023. szeptember 22. péntek
Móric

A hajómonstrumoknak kívül tágasabb

2019. szeptember 28., 15:00
A hajómonstrumoknak kívül tágasabb

A norvég kormány és Geiranger polgármestere úgy döntött, a fjordok fontosabbak, mint a bevételek, ezért lépéseket tesznek a hatalmas turista hajók ellen, melyek a területre szállítják az utazó tömegeket. 

Túl sok szennyezés 

Geirager nem kifejezetten nagy település. Állandó lakója összesen 200 van. Igen, nem több, mint egy maroknyi ember, akik egész évben itt élnek, itt esznek, és itt szívják a tiszta, friss levegőt. Legalábbis akkor, amikor nincsenek turisták. Mert ha vannak, akkor a friss levegőnek lőttek. 

kép: hurtigruten.com

Persze cserébe a falu komoly bevételre tesz szert, de mindennek van határa. A területre, a fjordok közé olyan utasszállítók érkeznek nagy számban, melyek egyenként akár 5000 utast is visznek magukkal. Már a turisták puszta mennyisége is gondokat okoz, de ezt egyelőre a helyiek képesek kezelni. Azt azonban nem, hogy ezeknek a monstrumoknak, melyek belebegnek az életükbe, olyan nagy a károsanyag kibocsátása, hogy a falu levegője főszezonban olyan szennyezett, mint Olsloé. 

Elég volt! 

Nyilván nem követnek el gazdasági öngyilkosságot a lakók, és nem tiltják ki a turistákat. De tenni kell valamit, hiszen ez tarthatatlan állapot. A Norvég kormány feltett szándéka, hogy folyamatosan csökkenti az ország károsanyag kibocsátását. Ez pedig azt eredményezi, hogy 2026-tól a hagyományos fűtőolajjal meghajtott monstrumok már nem mehetnek be a fjordok közé. 

Ez több dolgot is elindított. Egyrészt, sok hajó már most lemondta az utakat, melyeket 2026-ra, vagy utána tervezett. Más hajótársaságok pedig jelezték, hogy megkezdték a hajóik átépítését, hogy azok hibrid hajtással jelentősen csökkentett kibocsátással legyenek képesek eljutni Geirager-be. 

kép: tribpub.com

Ugyanakkor a helyiek is kerestek megoldásokat, amivel a káposzta is megmarad, és a kecske is jóllakok. Az egyik ilyen az, hogy a nagy hajók a fjordokon kívül horgonyoznak, és elektromos hajókkal hozzák be a turistákat. De ennél mindenképpen jobb lenne, ha az olyan üzemanyagtemetők, mint ezek a hatalmas óceánjárók korszerűbb rendszerekre állnának át, végül pedig – belátható időn belül - a teljes karbonsemlegességet is elérnék. 

lead kép: visitnorway.com

Ezek is érdekelhetnek