Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Így hasznosítható az autók szele

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiatermelés esetébenfokozottanigaz az a mondás, hogy sok kicsi sokra megy. Éppen ezért meg is kell fogni minden lehetőséget, hiszen az emberiség energiaigénye egyre csak nőni fog.

Kell az energia

Tételezzük fel a legjobbat, hogy sikerül megfékezni a klímakatasztrófát, és áttérünk a tiszta energiatermelésre. Persze egyre fejlődnek a rendszerek, de az energiaigényünk is egyre nagyobb lesz. Ha csak azt nézzük, hogy a fűtési rendszerek mindelektromosaklesznek, már az is hatalmas terhelést jelent, nem is beszélve a többi dologról.

kép:altenergymag.com

De ha a háztartásunkban meg is oldjuk az energiatermelés, akkor is ott vannak az egyre nagyobb számban jelentkező okoskütyük, amik mindig velünk vannak, és amiknek az energiaigénye is egyre nagyobb. Nem csoda, ha minden egyes apró részletetigyekeznek kihasználni a tervezők az energiatermelés terén, legyen szó akár a testmelegről, akár a lépéseinkkel létrehozott energiáról.

Közlekedés

Az is nyilvánvaló ma már, hogy az eddigi üzemanyagaink nem fognak sokáig működni. Egyrészt az elektromosság, másrészt a hidrogén veszi majd át a helyüket, belátható időn belül. És bizony ezeknek a járműveknek is hatalmas az energiaigénye, amit meg is kell termelni. Innen pedig adódik az ötlet: ha az ember termelhet energiát a lépéseivel, az autók nem termelhetnek azzal, hogy haladnak? Persze itt nem a saját működésükhöz szükségesenergiárólvan szó.

kép:siamagazin.com

A termelésnek ez a szegmense is kiaknázásra kerülhet azokkal a szélturbinákkal, melyek a járművek generálta légmozgást képesek hasznosítani. Amikor várjuka buszt,vagy a metrót jól érzékelhető, mekkora légtömeget tol maga előtt a jármű. Amikor elhúz mellettünk egy autó, meglebbenti a ruhánkat is a szél, hát miért ne lehetne termelésre fogni ezt is?

Az ötletes szerkezetet az út szélén, vagy két sáv között kell elhelyezni, és teszi is a dolgát, mint a katonatiszt. A megtermelt energia pedig tetemes lehet, ha azt vesszük, hogy hány milliárd jármű termelhetné, vagy inkábbnyerhetnévissza így az energiát. Ez biztosan elegendő lenne arra, hogy a közlekedési lámpákat üzemeltesse, de akár a közvilágítás egy része számára istermelhetneenergiát.

lead kép:choose-again.com