Május 27. Hétfő, Hella

Növekszik a hatótáv a Teslánál

null

A környezetvédelem és a bolygón végbemenő klímaváltozásvisszafogásánakszempontjából kiemelten fontos, hogy a benzin és gázolaj üzemű járműveket sikerüljön kiváltani. Ehhez azonban olyan feltételeknek kell megfelelnie az alternatíváknak, amiket csak nagyon kevesen tudnak biztosítani.

Ami már megy

A hatótáv növelése igen szépen halad. Már a kezdetek kezdetén a Tesla volt az a gyár, amelyik beállította a “lécet”, amit a többieknek meg kell ugraniuk. Igaz, hogy ez a bizonyos léc “csak” 400 km körül mozgott, bár sok gyártó máig nem tudott olyan autóval előrukkolni, mely képes lenne ezt a távot produkálni egy feltöltéssel.

kép: tesla.com

A gyártó mérnökei azonban nem pihentek, kitartóan optimalizálták azakkumulátorokatés a rendszert, ennek köszönhetően a Tesla Modell S LongRangePlus kivitele elérte a 647 km-es hatótávot, ami ráadásul az amerikai EPA szabvány szerint van megadva, vagyis közúton, természetes körülmények közt mérték. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az autó valóban képes egyetlen töltéssel 600 km megtételére. Ez pedig már megfelelő hatótáv a versenyben egy benzines autóval szemben is.

Amin még finomítani kell

A villanyautózás terjedése megállíthatatlan, de egyelőre igen drága, legalábbis benzines vagy gázolajos lehetőségekkel összehasonlítva. Az ár mellett gondot okoz a töltőállomások keresgélése, melyekből még mindig nincsen elegendő.

Az igazán nagy gond azonban a töltési idő. Egy teljesen üres tankot feltölteni üzemanyaggal durván 2-3 percet vesz igénybe. Ez az elektromos autók esetében több, mint a tízszerese. Vagyis a magas ár mellett számolni kell azzal is, hogy a töltésnél bizony várakozni kell.

kép: thedrive.com

Kárpótlásul azonban egy nyaralás útiköltsége jelentősen lecsökken. Egy út, mely oda-vissza két tank benzinnel működne elektromos autóval a benzines tankolási ár tizede alatt megvalósítható - bár tény, hogy ettől még sokáig tart, míg a két autóra költött összegek egálba kerülnek. Tény azonban, hogy a fejlődés megállíthatatlan, és egyre több az elektromos jármű, melyek egyre inkább megújuló energiával működnek, és ez bizony mindannyiunknak jó!

lead kép: drivetribe.com