Július 18. Csütörtök, Frigyes

2.5 millió alatti elektromos autó érkezik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elektromos autózás egyre inkábbelérhetővéválik. Most, az olasz XEV-nekköszönhetően pedig egy olyan kisautóval is találkozhatunk hamarosan az utakon, ami alámegy árban a legtöbb hagyományos modellnek is, méghozzá az alsó árkategóriában.

Olasz csoda

Ha olasz autó, akkor a Fiat mellett a legtöbbeknek az olyan csodák ugranak be, mint a Ferrari, vagy aLamborgini. Nos, ezektől olyan messze áll az XEVYoyoelnevezésű autója, mint Makó Jeruzsálemtől. Ennek ellenére ez is különleges, méghozzá nem is kicsit.

kép: levif.be

Méreteit tekintve egySmartotkell elképzelni, amiből még levágtak egy keveset. Ebből látszik, hogy nem egy családi járgányt kell elképzelni, és nem is a nagybevásárlásokra kell vele felkészülni. AYoyoegy városi cirkáló, nem is akar többet. Mindössze 70 km/h a végsebessége, de ennél több nem is igen kell a városon belül. A súlya pedig mindössze 750 kg, az akkumulátorral együtt, mely egy 7.5 kW-os villanymotorhoz kapcsolódik, így a kisautó hatótávja sem rossz.

Mitől olyan különleges?

AYoyoigazi különlegessége az ára. Ha az áfát nem számoljuk, akkor átszámítva 1.8 millió forintért lehet majd hozzájutni, mindez áfával sem több, mint 2.2 millió, ami egyike a legalacsonyabbaknak a piacon, ha új autóról van szó, és garantáltan a legkevesebb, ha új villanyautóról beszélünk.

kép: newatlas.com

Ezt az alacsony árat pedig úgy sikerült elérni, hogy az autó karosszériája és a belső elemei is mind 3D nyomtatással készültek, így pedig a gyártási költségek 70%-a megtakarítható. Igaz, cserébe nem túl nagy a jármű, de ez csupán a kezdet.

A cég aKikstarterengyűjt pénzt a sorozatgyártásra, ésegészenjól állnak. Ha minden jól megy, akkor 2020-tól már a futószalagon üdvözölhetjük aYoyo-t, de hogy hazánkba mikor ér el, az már egészen más kérdés - bár szerencsére most nem kell óceánokat átszelni ahhoz, hogy hozzájussunk.

lead kép: inceptivemind.com