
A tudósok kifejlesztettek egy teljesen új, szintetikus táplálékforrást a méhek számára, amely segíthet megmenteni ezeket a fontos beporzókat. Ez az úgynevezett „Power Bar” méhkolóniákba helyezhető, így nem szükséges a természetes virágpor, ami egyre ritkábban található meg a környezetben.
A fejlesztésben a Washington State University és a belga APIX Biosciences kutatói működtek közre, és az eredmény egy olyan élelemforrás, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz a méhek túléléséhez. Ez az innováció remélhetőleg hozzájárulhat a méhpopulációk összeomlásának megállításához.
A méhek kiemelten fontosak a természetben, hiszen a világ növényeinek háromnegyedét és a vadon élő virágzó növények közel 90 százalékát segítik megtermékenyíteni. Sajnos azonban a természetes táplálékforrások – mint a virágpor és a nektár – egyre hiányosabbá válnak a városiasodás, az időjárási szélsőségek és a földhasználat változásai miatt. Ezért a méhészeti kolóniák gyorsan összeomlanak, ami nemcsak a méhészeknek okoz hatalmas károkat, hanem veszélyezteti az egész élelmiszerellátási láncot is.
A Power Bar megalkotása során több ezer összetevőt teszteltek, és végül tíz év kutatás eredményeként jött létre egy olyan „energia szelet”, amit a méhek szeretnek is. A kutatások során kiemelt szerepet kapott egy természetes molekula, az izofukoszterol. Ez az, amiből igen keveset képesek ezek a kis lények összeszedni a fent már említett problémák miatt. Hiányában pedig sérül a fejlődésük, sőt, veszélybe kerül a kolónia fennmaradása is. A kiegészítő táplálék biztosítása révén a méhészek visszatérhetnek az olyan, hatalmas táblákban termesztett, monokultúrás növényekhez, mint a napraforgó, mert nagyobb eséllyel maradnak életben a méhek.
Bár ez az új táplálékforrás nagy lehetőségeket nyújt a méhek és a termelők számára, fontos megjegyezni, hogy a változó klíma, az élőhelyek csökkenése és az intenzív mezőgazdasági gyakorlatok továbbra is veszélyeztetik a beporzókat. Ez tehát jó mankó, de nem menekülési út, a mezőgazdaság megreformálása nélkül a méhek esélyei igen rosszak...
Forrás: iflscience.com
Nyitókép: shutterstock/OlegD