
Napjainkra egy jó kávé egyre drágább, így nem csoda, ha minden egyes cseppjét alaposan kiélvezzük. De miért állnánk meg itt, hiszen a kávézacc, mely a főzés után visszamarad, nagyon hasznos lehet a növényeknek.
Még csak kert sem kell ahhoz, hogy a kávézaccot hasznosítsuk, elég néhány cserepes növény. Persze nem kell túlzásba vinni az adagolást, de a savanyú talajt kedvelő szépségeknek igazi áldás.
Ha kert is van, akkor pedig extra nyeremény, hiszen az olyan növények, mint a hortenziák, vagy éppen az egyre népszerűbb áfonya kedvelik a savanyú talajt, akkor vannak elemükben. A zacc pedig ennek előállításában nagyon is hasznos segítőtárs!
Érdemes egy nagyobb cserépben összekeverni tápanyagdús földdel és így alkalmazni. Akkor se essünk kétségbe, ha mondjuk tojáshéj keveredik a földbe, a kalcium is nagyon hasznos alapanyaga lesz növényeinknek. Ha pedig már egy beültetett növényről van szó, melyet nem akarunk bolygatni, a zacc a tövéhez is kerülhet, vékony rétegben. Így a víz bemossa az értékes tápanyagokat, ráadásul több kártevő rovar is elkerüli a reggeli fekete maradékát. Azonban a paradicsom, illetve a palánták nem szeretik, mivel a benne lévő koffein gátolja növekedést.
Nyitókép: ThamKC / Shutterstock