
Sajnos a klímakatasztrófa számos ponton indított csapást már ellenünk és azok ellen a dolgok ellen, amiket igazán szeretünk. A gyomrunk az egyik ilyen támadási felület, hiszen a szélsőségek felé csúszó időjárás sok, számunkra kedves élelmiszer termelését nehezíti meg.
A klímakatasztrófa szinte valamennyi élelmiszer termelésében hoz változásokat, néhol jókat, de többnyire rosszakat. Azzal már számolunk, hogy a kávé termelése hatalmas csapást szenved, hiszen a növény kifejezetten érzékeny a hőmérsékletre, de úgy tűnik, a kakaó sem jár jobban.
Nyugat-Afrika is a szélsőséges időjárás pusztító hatásától szenved. Az extrém meleg mellett a túlzott intenzitású esőzések is rontják a mezőgazdasági termelést, ez pedig hatással van a kakaóra is.
Ez a terület adja a globális kakaótermelés mintegy 70%-át, így pedig arra is számítani kell, hogy a kakakó – és minden olyan termék, melyben jelen van, például a csokoládé – ára nagyot fog ugrani felfelé, sőt, arra a sorsra is juthat, mint a kávé, melynél felmerült az is, hogy eltűnik a piacról, legalábbis átmenetileg. A kakaófa nem bírja a tartós 32°C feletti hőmérsékleteket, amiből Nyugat-Afrikában sajnos most már bőven akad, ráadásul az egyenletes nedvességutánpótlás is fontos a megfelelő termés szempontjából.
Nyitókép: Sambalbalap / Shutterstock