Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

A klímaváltozás és a kávé

A klímaváltozás nagyon sok ponton szól bele a mindennapjainkba, mégis talán arra kapja fel a legtöbb ember a fejét, hogy érzékenyen érinti a kávé és a bortermelést is. Előbbiről le is mondhatunk...

Híresőklímanövénykávé
2024. augusztus 05. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Cup,Of,Hot,Coffee,With,Roasted,Coffee,Beans,And,Coffee


2050-re a klímaváltozás kinyírja a kávézást, akkor pedig végünk! Szerencsére nem ennyire drasztikus a helyzet, de örömködni így sem fogunk. A kávé marad, az íze nem. Az arabica ugyanis nem viseli jól a kihívásokat. 

klímaváltozás, kávé, termelés, növény
A klímaváltozás rossz hatással van az arabicára... /Fotó: jamaluddin rabo / Shutterstock

A kényes kávékirálynő, az arabica sajnos érzékeny a talajra, a páratartalomra és a hőmérsékletre is – vagyis többszörösen hátrányos helyzetben van. Cserébe aromás, finom kávét kapunk belőle. Létezik alternatívája, sokan fogyasztjuk is. Ez a robusta. 

Man's,Hands,Holding,Freshly,Roasted,Aromatic,Coffee,Beans,Over,A
Fotó: hedgehog94 / Shutterstock

Olcsóbb, mert igénytelenebb – sokkal – és nagyobb a terméshozama, sőt, a klímakatasztrófa változásai nyomán még növekedett is. Cserébe azonban az íze nem annyira kifinomult, mint az arabica esetében. Viszont így tökéletesen modellezi azt a változást, amit kénytelenek leszünk lenyelni: valamit valamiért – azaz, ha alkalmazkodni akarunk, bizonyos részletekről le fogunk mondani. Önként vagy kényszerből, ez már csak rajtunk múlik... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock