Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Kávézaccal a növényekért

A kertben és a lakásban is nagyon jót tehetünk vele a növényeinknek, de persze ez némi odafigyelést igényel. A lényeg azonban az, hogy ha lehet, ne dobjuk ki a kávézaccot a kukába, hiszen egy jó fekete után is tele van tápanyagokkal.

Híresőzaccnövénykertkávé
2024. július 17. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Young,Woman,With,Coffee,Grounds,Use,It,For,Peeling


Azok a növények, melyek kedvelik a savanyú földet – mint mondjuk a rododendron, a hortenzia vagy az örökzöldek – a kávézaccal ez is megoldható. Miután kihűlt, egyszerűen keverjük a földjükhöz, hiszen a savanyítás mellett a vízmegkötésben is segít, ráadásul sok benne az antioxidáns is. 

kávézaccal javítható a kert
Kávézaccal többet tehetünk, mint hinnénk! /Fotó: New Africa / Shutterstock

Igen, a lakásban is nagyon jó hasznát vehetjük ennek az anyagnak, és ehhez nem is kell feltétlenül a virágföldbe keverni. Amikor a kávé lefőtt, a zaccot vegyük ki, tegyük vízbe és forraljuk fel. Ezután szűrjük le az így kapott folyadékot, hűtsük ki és máris kissé savas tápoldatunk lesz. Persze azért bánjunk vele óvatosan, mert a savas kémhatást nem minden szobanövény kedveli. 

Unrecognisable,Woman,In,Casual,Clothing,Holding,A,Box,Of,Used
Fotó: DGLimages / Shutterstock

A kávézaccal a meztelencsiga is távol tartható, de felhasználásánál fokozottan figyeljünk a növény igényeire. A meztelencsiga szereti a paradicsomot, a növénynek azonban a zacc nem tesz jót, így itt nem tudjuk sajnos hasznát venni. A kutyák és a macskák sem szeretik a zaccot, mivel annak erőteljes illata van, vagyis, ha kiszórjuk oda, ahova az állatoknak nem szabad menni, jó eséllyel el is kerülik majd ezeket a részeket! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock