Március 3. Vasárnap, Kornélia

Bécs az építkezéseket is igyekszik kizöldíteni

Zöld zóna
2021. október 04. 08:00
null

Világszerte szinte minden városban zajlik valamilyen építkezés. Ez a gazdaság szempontjából is fontos, de tény, hogy sok porral jár, és csúnya is. Ezt ellensúlyozandó szokták eltakarni a kivitelezés helyszínét, illetve így az embereket is kívül lehet tartani. De mi a helyzet a porral?

Szennyezés

A látvány egy dolog, hiszen gyorsan és könnyen lehet orvosolni. Néhány átlátszatlan paraván, kerítés, amiket ráadásul kellemes színekkel is fel lehet dobni, és már meg is vagyunk. Csakhogy az építkezési munkálatok bizony porral járnak, nem is kevéssel, ami a városok esetében nem éppen szerencsés.

Bécs élen jár a környezetvédelmi és természetközeli megoldások terén. Ezek némelyike hasznos, mások kissé túlzóak, megint mások pedig inkább megmosolyogtatják az embereket. Ezzel együtt minden ilyen lépés hozzáad valamennyit egy élhetőbb város kialakításához - nem véletlen, hogy Bécs az egyik leginkább élhető metropolisz a világon.

A mostani ötlet egy olyan válaszfal, mely nem csak eltakar egy építkezést, hanem valamennyire kompenzálja is annak porszennyezését. Természetesen a főszerepben most is a növények vannak.

A zöld fal

Bécs szó szerint értelmezi ebben az esetben a zöld fal kifejezést. A lezáró kerítés ugyanis nem csak színében, hanem anyagában is zöld. A paneleket Stájer-országban készítették, méghozzá úgy, hogy azokra a felületekre, amiket majd a tartóoszlopokhoz illesztenek ránövesztették a mohákat.

Igen, a zöld falakat moha alkotja, mely egyrészt kifejezetten ellenálló a városi környezettel szemben, másrészt jól tűri a szárazságot is, és nem elhanyagolható, hogy igen jól tisztítja a levegőt is. A falak elé pedig cserepes örökzöld kúszónövények és virágzó növények kerültek, melyek egyrészt tovább fokozzák a zöld fal jótékony hatásait, másrészt már rájuk nézni is nagyon jó!

Hogy mennyit segít ez az építkezésekkel járó porszennyezésen? Sokat, és az sem utolsó szempont, hogy nem egy gödröt, vagy egy graffitikkel telefirkált falat bámulva indulnak munkába az emberek minden nap, hanem zöld növényzetet nézhetnek a városokban.

képek és lead kép: wienerlinien.at

Bécsfalépítkezéspornövénylevegő