2023. március 29. szerda
Auguszta

Bécs lett a világ legzöldebb városa 2020-ban

2020. május 9., 08:00
Bécs lett a világ legzöldebb városa 2020-ban

Hogyan lehetne zöldebb egy város? Hogyan lehetne zöldebb mondjuk éppen Budapest? Mégis, milyen mintát kellene követni ahhoz, hogy ne csak szép házak, hanem élhető környezet is fogadja a főváros lakóit? A példa előttünk van, és nem is kell hozzá messzire menni. 

Bécs az első 

Bécs neve nem is egyszer kerül elő, amikor egy város élhetőségéről van szó. Példának okáért itt a tömegközlekedés fejlesztése annyira jól sikerült, hogy a lakók közel fele használja rendszeresen. Ugyancsak itt figyelhető meg kiemelt zöldítés, növényekkel való beültetés is városszerte. 

kép: themayor.eu

Most pedig Bécs lett a világ legzöldebb városa, ami azért nem kis elismerés.  a címet egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance ítélte meg a városnak. A verseny a Föld napja alkalmából megrendezett, A világ tíz legzöldebb városa 2020 címet viselő ranglista első helyéért folyt, és nemzetközi, nemzeti és ENSZ adatok alapján dolgozott a cég. 

Szempont volt a tömegközlekedés mellett a zöldterületek aránya, a megújuló energiák használata, a levegőminőség, de a komposztálás és az újrahasznosítás is. Sőt, figyelték a vízhasználatot, és olyan apróságnak tűnő, fontos részleteket is, amilyen a burkolat vízáteresztő képessége. 

 

Folyamatos fejlesztés 

Bécs nem ül a babérjain, folyamatosan tesz is azért, hogy ezt a megtisztelő címet kiérdemelhesse, és olyan igazán élhető városokat utasítson maga mögé, mint Madrid, vagy éppen Berlin. A zöld felületek arányának növelése például állandó feladatként jelentkezik, most pedig, amikor a járványhelyzetben igazolódott, hogy a levegő minősége hatással van a fertőzés terjedésére, különösen fontossá vált. 

kép: smartcity.wien.gv.at

Emellett a zöldítésnek más haszna is van. A fák ugyanis árnyékolnak, aminek a lakók nagyon örülnek nyáron. A legtöbb városban azonban ez a “luxus” csak a bevásárló utcáknak jár, az egyszerű, bevételt nem generáló részeknek nem. Ez pedig baj, mivel a városokban a rengeteg betonfelület és a zsúfoltság miatt kialakul egy úgynevezett hősziget, vagyis sokkal melegebb lesz, mint egyébként a levegő hőmérséklete. Ez a fullasztó hőség pedig mesterséges árnyékolással nem csökkenthető nagyban, ehhez kell a növények párologtatása is. Az élhető város alapja – amit Bécs már nagyon jól megtanult -, hogy amennyire csak lehetséges, térjünk vissza a természethez. 

lead kép: techmeetups.com

Ezek is érdekelhetnek