Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Az idős tölgyfák növelik fotoszintézisük mértékét a klímaváltozás miatt

Zöld zóna
2021. október 17. 11:00
null

Azzal sajnos fájdalmasan tisztában vagyunk, hogy a bolygón a co2 koncentrációja erősen emelkedik. Azt is tudjuk, hogy ennek milyen káros következményei vannak. De azzal eddig nem igazánvoltunktisztában, hogy milyen hatással van a szén-dioxid szint emelkedése a növényekre.

A fotoszintézis útján a növények a co2-ből energiát képesek előállítani, vagyis megkötik ezt a gázt, ami számunkra és a bolygó számos más élőlénye számára létfontosságú. Na nem is csak a szén-dioxid megkötés miatt, hanem mert így oxigén is keletkezik.

Most azonban a kérdés az, hogy vajon a co2 milyen hatással van a növényzetre. A választ pedig egy igencsak kimerítő kutatás után most a Birminghami Egyetem munkatársai is erre igyekeztek választ adni, ráadásul igencsak meglepőt.

Azzal tisztában voltunk, hogy az idősebb fák lényegesen nagyobb mennyiségben képesek megkötni a co2-őt fiatal társaiknál - ez az oka annak, hogy az idősebb erdők értéke ugrásszerűen nő az utóbbi években. De most az is kiderült, hogy az idős tölgyfák a co2 koncentrációjának növekedésére harmadával növelni képesek fotoszintézisük mértékét.

Hogy pontosan hol raktározzák a pluszban megkötött co2-őt az még nem világos, hiszen a fák szén és nitrogén egyensúlya megmaradt. Az eredményre azután tettek szert a kutatók, miután 10 évig tettek ki co2 “fürdőnek” egy öreg tölgyerdőt, melyben átlagosan 175 éves fák álltak. Ráadásul a méréseket 25 méteres magasságban kellett naponta elvégezni, mely szintén nem volt egyszerű feladat, de az eredmények sokat segíthetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben, és abban, hogy megértsük az idős erdők valódi értékét

erdőfotoszintézisfényco2fetölgyidő