2023. február 1. szerda
Ignác

A zaj az erdőségeket is pusztítja, nem csak kellemetlen...

2021. április 25., 08:00
A zaj az erdőségeket is pusztítja, nem csak kellemetlen...

A ránk leselkedő veszélyek sora egyre csak bővül, mi pedig nem győzzük kapkodni a fejünket. Az időjárási anomáliák mellett sajnos az ökológiai katasztrófákkal is számolnunk kell. Most a tudósok egy átfogó vizsgálattal kiderítették, hogy a zaj is óriási veszélyeket rejt magában. 

Zaj? 

Bizony, akármilyen fura is, a zaj bizony nagyon ártalmas tud lenni. Ugyanakkor az, hogy mit is tekintünk zajnak, nagyon relatív lehet. Az emberek többsége városlakó, ahol a zaj alapszintje jelentősen magasabb, mint a vidéki területeken. A forgalom, az éjszakai élet, és az ilyenkor is aktív emberek zaja ad egy alaphangot, amit azonban a városlakók megszoknak. Ez azonban sajnos messze nem jelenti azt, hogy nincsen rájuk káros hatással. 

kép: soundproofdirect.com

Az emberekkel ellentétben az állatok nem akarják, és sokszor nem is tudják megszokni a zajszennyezést, mely az életterüket érinti. Ez lehet a közlekedés zaja, de az építkezések, vagy az állandó surrogás, melyet esetleg az erőművek adnak ki, szintén problémás lehet. Az állatok ugyanis nem alkalmazkodnak, hanem inkább elköltöznek. 

 

 

Eltűnő természet 

A zajszennyezéshez is persze vannak jól alkalmazkodó lények, például a patkányok. A beporzók és sok más rovar azonban nehezen viseli a zajt, ezért inkább odébb állnak. Ez pedig érinti a madárpopulációt is. Sok szárnyas szintén a  zajszennyezés miatt költözik, sokan azonban a megcsappant táplálékforrás miatt. 

Sajnos az is igaz, hogy hiába szűnik meg a zaj forrása, az állatok nem térnek vissza, ahogyan azt a kutatások bizonyítják, vagyis egy zajszennyezett régió rehabilitációja kifejezetten nehéz! 

És hogy mi marad ezeken a területeken? Mondhatnánk, hogy a néma erdő, de ez sem igaz. A Proceedings of the Royal Society B hasábjain megjelent tanulmány szerzője, Jennifer Phillips arra is kitér, hogy a zajszennyezés a növényzetre is hatással van. A vizsgált területeken, melyek 15 éven át voltak kitéve a mesterséges zajoknak (vagyis az építkezések, forgalom, stb. zajának), 75%-kal csökkent a fenyőnövendékek száma. Mivel a vizsgált területek Új-Mexikóban voltak, ahol az örökzöldek a jellemző fafajták, így ez a szám elborzasztó! 

kép: ashevillenc.gov

A tanulmány kiemeli, hogy ezek után már látható, mekkora jelentősége is van az olyan elhanyagolt kérdéseknek, mint a zaj vagy a fényszennyezés, és ezeket bizony erősen figyelembe kell venni minden emberi tevékenység, városépítés, útépítés, vagy hasonló projekt alkalmával. 

 lead kép: Shekinah vs Burn in Noise

Ezek is érdekelhetnek