Május 2. Csütörtök, Zsigmond

473 000 liter olaj "szivárgott" a tengerbe az USA partjainál

Zöld zóna
2021. október 06. 14:00
null

A Huntington Beach egy impozáns helye a kaliforniai Orange megye partjainak. Itt rendezik a US Open of Surfing és a Pacific Airshow rendezvényeket is amik igen sok látogatót vonzanak. Most azonban a helyzet némileg változik.

kép: Ringo H.W. Chiu-The Associated Press

Ennek oka, hogy a terület közelében, a víz alatt olajvezeték fut, mely most szivárog. Bár ez a kifejezés lehet, hogy enyhe egy olyan olaj balesetre, melynél 473 000 liter olaj kerül a vízbe. Mely nem csak büdös, de az élővilágra is tragikus hatást gyakorol.

kép: Mario Tama-Getty Images

A helyiek a szagra lettel elsőre figyelmesek, majd kiderült a szennyezés, mindez október 2-án történt. Mostanra a víz partra mosta az olaj egy jelentős részét, és persze érkeznek a tetemek is, melyek belepik a homokot.

A 21 km hosszú folt áldozatai közt a vízi madarak és a halak vannak többségben. A tetemek begyűjtése már zajlik, a partot azonban biztonsági okokból teljesen lezárták. A helyi tisztségviselők a légi parádé utolsó napjának elmaradását is bejelentették.

kép: Allen J. Schaben-Los Angeles Times

A hatóságok elmondása alapján az elsődleges a környezeti károk minimalizálása. Ezzel pedig lesz munka bőven, hiszen jelentős kiterjedésű foltról van szó, és az olajszennyezés felszámolása bizony hatalmas erőfeszítéseket igényel.

kép: Allen J. Schaben-Los Angeles Times

lead kép: Gene Blevins-Reuters

olajvezetékUSAéletszivárgásKalifornia