2022. december 9. péntek
Natália

Ida mélyütést vitt be az olajiparnak is - a mexikói öbölben mindenképpen

2021. szeptember 8., 11:00
Ida mélyütést vitt be az olajiparnak is - a mexikói öbölben mindenképpen

Port Fourchon neve azok számára csenghet ismerősen, akiket érdekelnek a környezetvédelem mélyebb összefüggései, illetve azok számára, akik nyomon követik az olaj és a földgáz piacának alakulásait. 

Ez az a kikötő, mely a Mexikói-öböl olaj és gázkitermelésének irányításáért felel, és ugyancsak ez az a kikötő, melyet Ida telibe kapott. Egy négyes kategóriájú hurrikán pedig már igen komoly károkat képes okozni egy ilyen létesítményben is. 

Az épületegyüttesben már a 240 km/h-ás szél is komoly károkat eredményezett a tetőszerkezetet több helyen is megbontotta, illetve a felsővezetékek szaggatása révén az áramszolgáltatás is megszűnt, amit még sokáig nem is fog tudni helyreállítani a szolgáltató. 

A területen az ivóvíz szolgáltatása is szünetel. Ida ugyanis nem csak szelet és esőt, hanem vihardagályt és komoly hullámokat is hozott magával, mely szintén komoly rombolásra képesek a kikötő területét így a tengervíz is károsította. 

 

A Mexikói-öbölben a kitermelés elengedhetetlen kelléke a kikötő, hiszen az olaj és a földgáz tárolása, szállítása és elosztása is ide kötődik. Ennek megfelelően, amíg a helyreállítási munkálatok tartanak – ez pedig 2-3 hetet is igénybe vesz majd – addig az olajkitermelés 93%-a, illetve a földgáz kitermelésének 89%-a leáll az öböl területén. 

Ez a leállás pedig hatással van az árakra is, de a nemzetgazdaság szempontjából is fájdalmas szünet következik. A kikötő és a létesítmények leállása ugyanis 46 millió dolláros veszteséget generál az olaj és földgázipar számára, illetve 500 millió dolláros veszteséget a nemzeti össztermékben, minden egyes nap – mondta a kikötő igazgatója, Chett Chiasson. 

képek és lead kép: Port Fourchon

 

Ezek is érdekelhetnek