2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Ida maradványaitól fuldoklik New York is!

2021. szeptember 7., 08:00
Ida maradványaitól fuldoklik New York is!

 
Ida eloszlott, de ez sajnos messze nem azt jelenti, hogy már gondokat sem okozhat. Bár maga a rendszer már nem hurrikán, sőt, már nem is egybefüggő, darabjai azért továbbra is megkeserítik azoknak az életét, akik találkoznak velük. 

kép: Delaware National Guard

Most éppen New York, New Jersey, Maryland, Connecticut és Pennsylvania kapott a nyakába tetemes mennyiségű csapadékot Ida maradványaiból. Ez a híres, felhőkarcolókkal rendesen megtűzdelt város esetében nem kevesebb, mint 80 mm csapadékot eredményezett egyetlenegy óra alatt. 

Biztosan sokan emlékeznek még a kínai metróbeázásra, amikor az utasok a szerelvényekben fulladtak meg a hirtelen lezúduló elképesztő mennyiségű eső következtében. New York esetében ennél szerencsésebben alakult a helyzet, bár a metró itt is elsüllyedt, de a szerelvényeket korábban kiürítették. 

 

 

Ennek ellenére is az említett régiókban összesen több, mint 40 ember vesztette életét, 13-an éppen New York városában. A károk jelentősek, New Yorkban például nem csak a felszíni közlekedés akadozott, de megtiltották a metrók használatát is, amit érteni is lehet. 

kép: NY State police

New York és New jersey kormányzói szükségállapotot hirdettek államuk területén, de a szövetségi kormánytól kérik a szövetségi szükségállapot kihirdetését is az érintett területekre. 

kép: New Jersey State Police

lead kép: New York State Department of Environmental Conservation

 

Ezek is érdekelhetnek