Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Pofonegyszerű energiatárolási módszer adhat lökést a megújulók terjedésének

null

Az energiatermelés forradalma már javában tart, és egyre jobb eredményeket vagyunk képesek felmutatni ezen a téren. Azonban van egy gond, amivel egyelőre nem sikerül kellően megbirkózni, ez pedig az energia tárolásának mikéntje. Hiszen nem elég megtermelni, a rendelkezésre állásról is gondoskodni kell.

Nem jó azakksi?

Persze, képesek vagyunk tárolni az energiát, hiszen már kölyökkorunk óta léteznek elemek, és mára az akkumulátor technológia is kifejezetten fejlett. Csakhogy más lapra tartozik egy kis kütyü, esetleg egy nagyobb jármű működtetése és egy település, akár egy ország energiaellátásának biztosítása.

kép: Business Wire

Még egy lakás energiatárolása is megoldható akksikkal, igaz, nem olyan tartósan, vagyis pusztán néhány óráig/napig. Az akkumulátorokkal tárolt energia azonban ebben az esetben nem feltétlen a legjobb megoldás, hiszen az alapanyagokból egyre nagyobb hiány mutatkozik, ami az árakat is erősen felfelé tolja.

Vagyis azakksikat, legalábbis a hagyományos értelemben vettakksikatérdemes megtartani a “kisebb” dolgok működtetéséhez, a nagyokhoz pedig hatékonyabb, tartósabb és persze olcsóbb megoldásokat kell alkalmazni.

Hogyan?

Érdekes kérdés, hogy hogyan lehet alternatív módon eltárolni az energiát? Nos úgy, hogy valami olyasmit csinálunk, melynek kivitelezéséhez energia kell, de visszacsinálásához már nem, sőt, az energiát termel.

kép: Energy Vault

Ezen a vonalon indult el azEnergyVault, és megalkotta azt a szerkezetet, mely egy többszintes daru, ami hatalmas súlyokat tart. A súlyok újrahasznosított anyagokból, például hulladékból vagy a bányák haszontalan melléktermékéből készül. A súlyt a megtermelt tiszta energia segítségével elektromotorok emelik fel, majd rögzítik. Ilyen formában nagyon hosszan tárolódik az energia. Hogy hogyan nyerik vissza? A súlyt leengedik, amihez nem kell befektetni energiát, ám a mozgási energiája kinyerhető.

A rendszer hatékonysága meghaladja a 80%-ot, és mivel a kivitelezése nem igényel ritka anyagokat, sőt, sok esetben még más hulladékanyagokat is fel lehet használni, nagy jövő előtt áll. A tornyok telepítése pedig most egy befektetőnek köszönhetően fel is gyorsul, azaz a rendszer már bőven a piacon van.

lead kép: Energy Vault